FBbox/https://www.facebook.com/KarditsiotikaMaslatia
Αν σας αρέσουν οι αναρτήσεις , ακολουθήστε στο facebook

 

Πατήστε 👉 Γυρίστε. στην Αρχική σελίδα

Κινηματογράφος Τιτάνια ή Εθνικόν στη Καρδίτσα

 


Ο κινηματογράφος στο καφενείο Εθνικόν
.

Στο καφενείο Εθνικόν που βρισκόταν στην κεντρική πλατεία λειτουργούσαν δύο κινηματογράφοι,στο διάστημα 1934 1935 ο κινηματογράφος Τιτάνια υπό την διεύθυνση του Αξαρλή και το διάστημα 1936-1938 ο κινηματογράφος Τιτάνια

υπό την διεύθυνση του μακροβιότερου κινηματογραφιστή της Καρδίτσας, Γιάννη Βλάχου.

Το καφενείο λεγόταν Νέον Κέντρο και το 1930 μετανομάσθηκε σε Εθνικόν, βρισκόταν στην ανατολική πλευρά της κεντρικής πλατείας, ο ακριβής χρόνος ίδρυσης δεν είναι γνωστός. Το καφενείο συγκέντρωνε εκλεκτή πελατεία γι’ αυτό και οι εκάστοτε επιχειρηματίες φρόντιζαν να διατηρούν ωραία και ποιοτικά έπιπλα και σύγχρονα μέσα διασκέδασης. Ως αίθουσα θεάτρου λειτουργούσε τουλάχιστον από το 1912, και ως περιοδικώς κινηματογράφος τουλάχιστον από το 1920 ενώ στις 1 Δεκεμβρίου του 1934 άρχισε να λειτουργεί στο Εθνικόν, για πρώτη φορά στη Καρδίτσα ο ομιλών κινηματογράφος. Οι προβολές του ομιλούντοςκινηματογράφου κράτησαν για μερικά χρόνια ώσπου το 1938 ο Γιάννης Βλάχος μεταστέγασε έπειτα από δύο περίπου χρόνια τον κινηματογράφο Τιτάνια από το καφενείο Εθνικόν σε κτήριο επί της οδού Λαρίσης και οι προβολές στο καφενείο σταμάτησαν.

Ο κινηματογράφος Τιτάνια (1938 - 1942).

Όπως προαναφέρθηκε ο κινηματογράφος Τιτάνια αρχικά στεγαζόταν στο καφενείο Εθνικόν. Από της 13 Νοεμβρίου του 1938 όμως αρχίζει η δεύτερη και μακροβιότερη περίοδος της Τιτάνιας. Ο κινηματογράφος μεταφέρεται από το Εθνικόν σε κεντρικό κτίριο επί των οδών Λαρίσης και Σμύρνη υπό την διεύθυνση του Γ.Βλάχου και θα λειτουργήσει για πολλές δεκαετίες ακόμη. Στον ίδιο χώροβρισκόταν παλιότερα το καφενείο και κινηματοθέατρο Γυαλί καφενέ. Ο ιδιοκτήτης του Τιτάνια είχε αρχίσει από την ίδρυση ακόμα του χειμερινού κινηματογράφου να διαπραγματεύεται οικόπεδα για την δημιουργία και θερινού κινηματογράφου. Την 1 Ιουνίου του 1937 ανοίγει στο Παυσιλύπου τον θερινό κινηματογράφο Τιτάνια, μέρος που και παλαιότερα ξανά υπήρχε. Τα προβλήματα όμως που επικρατούσαν στο κινηματογράφο του Παυσιλύπου βγήκαν πάλι στην επιφάνεια έτσι ένα χρόνο αργότερα στις 12 Ιουνίου, στην οδό Υψηλάντου εγκαινιάζεται ο νέος θερινός κινηματογράφος Τιτάνια όπου και θα λειτουργήσει μέχρι το 1942.


Πηγή foto Facebook/Lakis Papakon/Γιώργος Παπακώστας/Antonis Nikolaou 1122

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η έβδομη τέχνη είχε ισχυρή παρουσία και στην πόλη της Καρδίτσας. Αρκετοί ήταν οι κινηματογράφοι που λειτουργούσαν κατά το παρελθόν στην πόλη της Καρδίτσας. Η ακριβής χρονολογία καθώς και τοποθεσία που παίχτηκε το πρώτο κινηματογραφικό έργο στην Καρδίτσα δεν είναι γνωστή, το σίγουρο είναι ότι ήταν στο διάστημα 1900-1901, ένα με δύο χρόνια αργότερα από την πρώτη προβολή των Αθηνών που έγινε το 1899. Η πρώτη κινηματογραφική προβολή πιθανόν να ήταν το «Γυαλί καφενέ» ή το «Παυσίλυπο» ή η κεντρική πλατεία, δεν είναι σίγουρο για το που έγινε διότι και οι τρεις αυτοί χώροι ήταν παραδοσιακοί χώροι λαϊκών θεαμάτων, παρόλα αυτά υποστηρίζεται πιθανότερο το «Γυαλί καφενέ», δεδομένου ότι λειτουργούσε από την εποχή της τουρκοκρατίας, ενώ το «Παυσίλυπο» δημιουργήθηκε στα 1901 και η κεντρική πλατεία διαμορφώθηκε μετά την απελευθέρωση της πόλης, το 1881, έπειτα από πυρκαγιά που ξέσπασε στο χώρο της πλατείας.

Καρδιτσιώτικα Μασλάτια
Ετικετες:

Post a Comment

[blogger]

Author Name

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.