FBbox/https://www.facebook.com/KarditsiotikaMaslatia
Αν σας αρέσουν οι αναρτήσεις , ακολουθήστε στο facebook

 

Πατήστε 👉 Γυρίστε. στην Αρχική σελίδα

Η επιστολή των παιδιών του Καραϊσκάκη προς τον Καποδίστρια

 

Τα ανήλικα και ορφανά παιδιά του Γεωργίου Καραϊσκάκη, Νίτσα, Πηνελόπη και Σπύρος, έστειλαν επιστολή στις 14 Ιανουαρίου 1828 στον Κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια, εκλιπαρώντας να τους δοθεί οικονομική βοήθεια. Εκείνη την εποχή τα τρία ανήλικα παιδιά ήταν πεντάρφανα και είχε αναλάβει την ανατροφή τους η αδελφή της μητέρας τους Γκόλφως, η μητέρα του Μήτρου Σκυλοδήμου.

Τα ορφανά μετά το θάνατο του Καραϊσκάκη

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, μετά την ηρωική αυτοθυσία του για την ελευθερία της Ελλάδας στις 23 Απριλίου 1827, άφησε απροστάτευτα τα τρία ανήλικα παιδιά του, τα οποία εκ τότε αντιμετώπιζαν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.

Την επιστολή αυτή την έστειλαν τα τρία παιδιά από το νησί Κάλαμος, όπου είχε εγκατασταθεί η οικογένεια του Καραϊσκάκη. Ο Κάλαμος είναι ένα μικρό νησί του Ιονίου πελάγους, κοντά στις ακτές της Ακαρνανίας, που εκείνη την περίοδο υπαγόταν στην αγγλική Διοίκηση των Εφτανήσων. Υπήρξε καταφύγιο των κλεφταρματολών, πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης για τις οικογένειες των επαναστατημένων Ελλήνων.

Φαίνεται πως μετά το θάνατο του Γεωργίου Καραϊσκάκη η τότε κυβέρνηση της Ελλάδας δεν παρείχε την απαιτούμενη αρωγή στα ορφανά παιδιά του. Γι’ αυτό και τα τρία ορφανά, απελπισμένα και εξαθλιωμένα από την πείνα, απευθύνθηκαν τρεις φορές στην κυβέρνηση, ζητώντας οικονομική βοήθεια. Άλλωστε, για το ίδιο θέμα είχαν γράψει και στον εξάδελφό τους Μήτρο Σκυλοδήμο.

Με τον ερχομό του Ιωάννη Καποδίστρια στην Ελλάδα, τα τρία παιδιά έλπιζαν πως αυτός ο Κυβερνήτης θα τους φερόταν σαν πατέρας τους και θα τούς στήριζε οικονομικά. Στο τέλος της επιστολής γράφουν πως έτρεφαν μεγάλο σεβασμό στο πρόσωπο του Κυβερνήτη.

 

Η επιστολή



Η διαθήκη του Καραϊσκάκη

Πάντως, ο Mήτρος Αγραφιώτης, που ήταν έμπιστος του Καραϊσκάκη, κρατούσε το ιδιαίτερο ταμείο του και διαχειριζόταν τα οικονομικά του. Στη διαθήκη του ο Καραϊσκάκης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σαραντατέσσερες χιλιάδες γρόσια εις το κεμέρι του Μήτρου Αγραφιώτη. Από αυτά οι τριάντα χιλιάδες να δοθούν εις ταις τσούπαις μου. Να τας παραλάβουν οι δύο Μήτρηδες του Σκυλοδήμου και Αγραφιώτη. Δύο χιλιάδες να πάρη ο ένας Μήτρος και δύο ο άλλος, οπού με εδούλευσαν».

Βέβαια, ποτέ δεν έγινε γνωστό τι απέγιναν τα χρήματα που άφησε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης στα παιδιά του. Το σίγουρο είναι πως δεν έφτασαν ποτέ στα χέρια των ορφανών, γι’ αυτό και εκείνα ζητούσαν οικονομική βοήθεια από τον Κυβερνήτη.

Αργότερα, η Νίτσα, που το βαπτιστικό της όνομα ήταν Ελένη, παντρεύτηκε τον Ι. Δεληγιάννη και η Πηνελόπη τον Ανδρέα Νοταρά.

Πηγή: ΔΥΟ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΩΝ ΟΡΦΑΝΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΙΩ. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟ ΣΚΥΛΟΔΗΜΟ (14.1.1828)

Καρδιτσιώτικα Μασλάτια

Post a Comment

[blogger]

Author Name

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.