FBbox/https://www.facebook.com/KarditsiotikaMaslatia
Αν σας αρέσουν οι αναρτήσεις , ακολουθήστε στο facebook

 

Πατήστε 👉 Γυρίστε. στην Αρχική σελίδα

Μονή Γενεσίου Θεοτόκου Βλασίου (1644).

 

Μονή Γενεσίου Θεοτόκου. Βλάσι

Η μονή βρίσκεται σε μία πλαγιά και συγκεκριμένα δύο χιλιόμετρα βόρεια και έξω από το χωριό Βλάσι της Αργιθέας στη νότια πλευρά της Καράβας και σε υψόμετρο 1200μ. Παραμένει άγνωστη η χρονολογία ίδρυσης της μονής και ως terminus ante quem θεωρείται το έτος 1639 . Η μονή ιδρύθηκε με δαπάνη μίας από τις πιο επιφανείς οικογένειες της περιοχής, της Γραμματικού ή Σλουτζιάρη  .

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, τα μέλη της οικογένειας Σλουτζιάρη, καθώς επέστρεφαν από τον τόπο μετανάστευσής τους, δέχτηκαν ληστρική επίθεση κοντά στον οικισμό Οξυά. Έκαναν τάμα στην Παναγία, εάν σώζονταν ακέραιοι, να χτίσουν μοναστήρι στη χάρη Της, γεγονός το οποίο και συνέβη . Επίσης, σύμφωνα πάλι με την παράδοση, το μοναστήρι ήταν καταφύγιο των κλεφταρματολών των Αγράφων και ένα από τα στρατηγεία του Γεωργίου Καραϊσκάκη, ο οποίος κατέστρωσε εκεί και τα σχέδιά του, για να αντιμετωπίσει τον Μουσταή Πασά της Σκόδρας, όταν πραγματοποίησε τη μεγάλη του εκστρατεία κατά των Αγραφιωτών .

Αρχιτεκτονικά, από το μοναστικό συγκρότημα, σώζεται μόνο το καθολικό, το οποίο ανήκει στον μονόκλιτο αθωνίτικο τύπο με τυφλό θόλο . Δυτικά φέρει ευρύχωρο νάρθηκα, ο οποίος οικοδομήθηκε το 1662

 uoi.gr

Καρδιτσιώτικα Μασλάτια
Ετικετες:

Post a Comment

[blogger]

Author Name

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.