FBbox/https://www.facebook.com/KarditsiotikaMaslatia
Αν σας αρέσουν οι αναρτήσεις , ακολουθήστε στο facebook

 

Πατήστε 👉 Γυρίστε. στην Αρχική σελίδα

Μονή Αγίου Γεωργίου Μαυροματίου (1656)


Δύο χιλιόμετρα από το χωριό Μαυρομάτι στην Καρδίτσα   βρίσκεται η μονή του Αγίου Γεωργίου, η οποία πήρε το όνομά της από τον τοπικό ήρωα Γεώργιο Καραϊσκάκη, ο οποίος γεννήθηκε στη  σπηλιά  .πάνω απο το χωριό. 
Ο ναός πρέπει να χτίστηκε ή να ανακαινίστηκε στα τέλη του 16 ου αιώνα ή στις αρχές του 17 ου αιώνα, σύμφωνα με τις εικόνες του τέμπλου, οι οποίες φέρουν χρονολογίες 1599-1602  . 

Αξιοσημείωτο αποτελεί ότι ο άγιος Γεώργιος απεικονίζεται ιστάμενος με στρατιωτική στολή κάτω από το άλογό του. Υπάρχουν πληροφορίες ότι μετά τον 18 ο αιώνα αγιογραφούταν έφιππος.


Το μνημείο έχει σχήμα ελεύθερου σταυρού και ανήκει στο μονόκλιτο αθωνικό τύπο  . Ο αρχιτεκτονικός του τύπος είναι ιδιαίτερος και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της περιοχής και γι’αυτό το λόγο έχει δοθεί η ονομασία «ο τύπος της μονής Καραϊσκάκη» 

.
Εξωτερικά, στη δυτική μεριά έχει προσκολληθεί μεταγενέστερος νάρθηκας.

Όσον αφορά στις επιγραφές, έχουν σωθεί διαφόρων χρονολογιών εσωτερικά του ναού, αλλά όχι η κτιτορική επιγραφή. Η τελευταία βρισκόταν στο πάνω μέρος της εισόδου στο δυτικό τοίχο, αλλά έχει επιχριστεί και έτσι είναι αδύνατη η ανάγνωσή της. Είναι γνωστό ότι ο ναός ιστορήθηκε το 1656/57 . 

 uoi.gr

Καρδιτσιώτικα Μασλάτια
Ετικετες:

Post a Comment

[blogger]

Author Name

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.