FBbox/https://www.facebook.com/KarditsiotikaMaslatia
Αν σας αρέσουν οι αναρτήσεις , ακολουθήστε στο facebook

 

Πατήστε 👉 Γυρίστε. στην Αρχική σελίδα

Πόσες σκελίδες σκόρδο πρέπει να τρώει ένα άτομο την ημέρα;

 

Σκόρδο—είναι αυτός ο μικρός άσπρος βολβός που έχει μια γροθιά γεύσης στο φαγητό μας. Όλοι γνωρίζουμε ότι κάνει τη σάλτσα μας για τα μακαρόνια και το σκορδόψωμο να έχουν νόστιμη γεύση, αλλά ξέρατε ότι έχει επίσης μερικά εκπληκτικά οφέλη για την υγεία; Αλλά εδώ είναι το μεγάλο ερώτημα: Πόσες σκελίδες σκόρδο πρέπει να τρώμε κάθε μέρα για να παραμείνουμε υγιείς χωρίς να κάνουμε υπερβολές; Ας το αναλύσουμε βήμα-βήμα.

 Η μαγεία του σκόρδου

Το σκόρδο χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια, όχι μόνο ως μπαχαρικό, αλλά ως φάρμακο. Οι πρόγονοί μας πίστευαν ότι μπορούσε να θεραπεύσει σχεδόν τα πάντα, από λοιμώξεις μέχρι καρδιακές παθήσεις. Ακόμη και σήμερα, το σκόρδο είναι γνωστό ως «υπερτροφή» λόγω των ισχυρών πλεονεκτημάτων του για την υγεία. Αλλά ενώ το σκόρδο είναι καλό για εμάς, το να τρώμε πολύ από αυτό μπορεί να μην είναι η καλύτερη ιδέα. Λοιπόν, πόσο είναι σωστό;

Τι υπάρχει μέσα στο σκόρδο;

Πριν καταλάβουμε πόσες σκελίδες πρέπει να φάμε, βοηθάει να γνωρίζουμε τι υπάρχει μέσα στο σκόρδο που το κάνει τόσο ξεχωριστό. Το σκόρδο περιέχει μια ένωση που ονομάζεται αλισίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για τα περισσότερα από τα οφέλη για την υγεία. Η αλισίνη είναι αυτή που δίνει στο σκόρδο την έντονη μυρωδιά και τη γεύση του, αλλά έχει επίσης αντιβακτηριακές, αντιικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Με απλά λόγια, η αλισίνη μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των μικροβίων και να μας κρατήσει υγιείς.

Το σκόρδο είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Β6 και το μαγγάνιο, όλα τα οποία είναι σημαντικά για να διατηρούμε το σώμα μας δυνατό και υγιές.

Τα οφέλη του σκόρδου στην υγεία

Το σκόρδο είναι γνωστό ότι βοηθά σε μια ποικιλία προβλημάτων υγείας. Μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και ακόμη και να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι το σκόρδο μπορεί επίσης να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, καθιστώντας ευκολότερο για το σώμα μας να καταπολεμήσει το κρυολόγημα και τη γρίπη. Επιπλέον, το σκόρδο έχει συνδεθεί με την πρόληψη του καρκίνου, ιδιαίτερα του καρκίνου του στομάχου και του παχέος εντέρου.

Δεδομένων όλων αυτών των πλεονεκτημάτων, είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί οι άνθρωποι μπορεί να θέλουν να προσθέσουν περισσότερο σκόρδο στη διατροφή τους. Πόσο όμως είναι αρκετό για να αποκτήσετε αυτά τα οφέλη χωρίς να το παρακάνετε;

Πόσο σκόρδο πρέπει να τρώμε;

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι η κατανάλωση μίας έως δύο σκελίδων σκόρδου την ημέρα είναι μια υγιεινή ποσότητα. Αυτή η ποσότητα είναι αρκετή για να παρέχει τα οφέλη για την υγεία που θέλουμε, όπως την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, χωρίς να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Η κατανάλωση ενός έως δύο σκελίδων την ημέρα είναι επίσης διαχειρίσιμη. Είναι εύκολο να προσθέσετε μια σκελίδα σκόρδο στο dressing της σαλάτας σας, στη σάλτσα ζυμαρικών ή ακόμα και να την αλείψετε σε ένα κομμάτι φρυγανιάς με λίγο ελαιόλαδο.

Μπορείτε να φάτε πάρα πολύ σκόρδο;

Ενώ το σκόρδο είναι καλό για εμάς, μπορεί να υπάρχει πάρα πολύ καλό πράγμα. Η κατανάλωση περισσότερων από δύο σκελίδες σκόρδο την ημέρα μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένες δυσάρεστες παρενέργειες. Για παράδειγμα, το σκόρδο είναι γνωστό ότι προκαλεί κακοσμία - αυτό που ονομάζουμε «σκόρδο αναπνοή». Εάν τρώτε πολύ σκόρδο, η αναπνοή σας και ακόμη και η μυρωδιά του σώματός σας μπορεί να μυρίζουν σαν σκόρδο για ώρες ή και μέρες.

Το σκόρδο μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα στο στομάχι σε μερικούς ανθρώπους. Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε καούρα, στομαχικές διαταραχές ή ακόμα και ναυτία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν τρώτε σκόρδο με άδειο στομάχι.

Ποιος πρέπει να προσέχει το σκόρδο;

Ενώ το σκόρδο είναι γενικά ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους, υπάρχουν μερικές ομάδες που πρέπει να είναι προσεκτικές σχετικά με την ποσότητα που τρώνε. Για παράδειγμα, τα άτομα που λαμβάνουν φάρμακα για την αραίωση του αίματος θα πρέπει να είναι προσεκτικά γιατί το σκόρδο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας. Αυτό συμβαίνει επειδή το σκόρδο έχει φυσικές ιδιότητες αραίωσης του αίματος.

Οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα με ορισμένες πεπτικές διαταραχές θα πρέπει επίσης να μιλήσουν με το γιατρό τους πριν προσθέσουν μεγάλες ποσότητες σκόρδου στη διατροφή τους. Ενώ το σκόρδο έχει πολλά οφέλη, είναι πάντα σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές για τις συγκεκριμένες ανάγκες υγείας σας.

Φρέσκο ​​σκόρδο εναντίον συμπληρωμάτων σκόρδου

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αναρωτιούνται αν πρέπει να τρώνε φρέσκο ​​σκόρδο ή αν η λήψη ενός συμπληρώματος σκόρδου είναι εξίσου καλή. Ενώ τα συμπληρώματα σκόρδου μπορεί να είναι ένας βολικός τρόπος για να λάβετε τα οφέλη του σκόρδου, το φρέσκο ​​σκόρδο είναι συνήθως η καλύτερη επιλογή. Αυτό συμβαίνει επειδή το φρέσκο ​​σκόρδο περιέχει περισσότερη αλισίνη, τη δραστική ένωση που παρέχει τα περισσότερα από τα οφέλη για την υγεία.

Όταν το σκόρδο μεταποιείται σε συμπληρώματα, μπορεί να χαθεί μέρος της αλισίνης, πράγμα που σημαίνει ότι το συμπλήρωμα μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικό όσο το φρέσκο ​​σκόρδο. Ωστόσο, αν δεν σας αρέσει η γεύση του σκόρδου ή αν σας ενοχλεί το στομάχι, ένα συμπλήρωμα μπορεί να είναι μια καλή εναλλακτική λύση. Φροντίστε απλώς να επιλέξετε ένα συμπλήρωμα υψηλής ποιότητας που είναι γνωστό για την αποτελεσματικότητά του.

Πώς να προσθέσετε το σκόρδο στη διατροφή σας

Η προσθήκη μιας έως δύο σκελίδων σκόρδου στην καθημερινή σας διατροφή είναι πιο εύκολη από ό,τι νομίζετε. Μπορείτε να ψιλοκόψετε ή να ψιλοκόψετε φρέσκο ​​σκόρδο και να το προσθέσετε σε σχεδόν οποιοδήποτε αλμυρό πιάτο. Ακολουθούν μερικοί απλοί τρόποι για να συμπεριλάβετε το σκόρδο στα γεύματά σας:

  1. Σκόρδο ψωμί: Αλείψτε το ψιλοκομμένο σκόρδο σε μια φέτα ψωμί με λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο και ψήστε το στο φούρνο.
  2. Σάλτσα σαλάτας: Προσθέστε τριμμένο σκόρδο στο ντρέσινγκ της σαλάτας σας για μια επιπλέον γεύση.
  3. Stir-Fries: Ρίξτε λίγο ψιλοκομμένο σκόρδο στο stir-fry σας για να βελτιώσετε τη γεύση των λαχανικών και του κρέατος σας.
  4. Ψητό σκόρδο: Ψήνετε έναν ολόκληρο βολβό σκόρδου στο φούρνο μέχρι να γίνει μαλακό και γλυκό και μετά απλώστε το σε κράκερ ή ψωμί.

Συμπέρασμα: Βρίσκοντας τη σωστή ισορροπία

Το σκόρδο είναι ένα ισχυρό συστατικό που μπορεί να κάνει θαύματα για την υγεία μας. Τρώγοντας μόνο ένα έως δύο γαρίφαλα την ημέρα, μπορούμε να απολαμβάνουμε τα πολλά οφέλη που προσφέρει, όπως η βελτίωση της υγείας της καρδιάς και ένα ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην το παρακάνετε, καθώς το πολύ σκόρδο μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες παρενέργειες.

Το κλειδί είναι να βρούμε τη σωστή ισορροπία—αρκετή για να ενισχύσουμε την υγεία μας, αλλά όχι τόσο ώστε να προκαλεί προβλήματα. Ας κάνουμε, λοιπόν, το σκόρδο μέρος της καθημερινής μας διατροφής, ας απολαύσουμε τη γεύση του και ας απολαύσουμε τα οφέλη για την υγεία που φέρνει!

Κατανοώντας πόσο σκόρδο πρέπει να τρώμε και πώς επηρεάζει το σώμα μας, μπορούμε να κάνουμε καλύτερες επιλογές για την υγεία και την ευημερία μας. Είτε είναι στα ζυμαρικά, στη σαλάτα ή στο τοστ μας, ας αποδεχτούμε τη δύναμη του σκόρδου—μία σκελίδα τη φορά.

 

ΠΗΓΗ-

Έμιλυ Μουρ

Διδάκτωρ Φιλοσοφίας (Διδακτορικό στη Δημόσια Υγεία και Ασφάλεια , Πανεπιστήμιο Κολούμπια)
Καρδιτσιώτικα Μασλάτια
Ετικετες:

Post a Comment

[blogger]

Author Name

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.