FBbox/https://www.facebook.com/KarditsiotikaMaslatia
Αν σας αρέσουν οι αναρτήσεις , ακολουθήστε στο facebook

 

Πατήστε 👉 Γυρίστε. στην Αρχική σελίδα

Επιχείρηση «Wrath Of God»: Πώς το Ισραήλ εκδικήθηκε τη σφαγή του Μονάχου το 1972.

 

Στις 5 Σεπτεμβρίου 1972, οκτώ μέλη του Μαύρου Σεπτέμβρη διείσδυσαν στο Ολυμπιακό Χωριό του Μονάχου. Οπλισμένοι με AK-47, πήραν όμηρους 11 Ισραηλινούς αθλητές και προπονητές, δολοφονώντας τους  και   δύο στην αρχική επίθεση.

Η «Επιχείρηση Wrath of God» είχε στόχο περισσότερους από δώδεκα υπόπτους σε όλη την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Ο κατάλογος των στόχων περιελάμβανε βασικά πρόσωπα που πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνα για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση της επίθεσης του Μονάχου, καθώς και άλλα υψηλόβαθμα μέλη του Μαύρου Σεπτέμβρη και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO). Στόχος ήταν να «σπάσει το κεφάλι του φιδιού» εξαλείφοντας την ηγεσία του.

Τα επόμενα χρόνια, στελέχη της Μοσάντ πραγματοποίησαν μια σειρά από εξοντώσεις  υψηλού προφίλ σε όλη την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Eδω μερικές από τις πιο αξιοσημείωτες :

1. Wael Zwaiter

Πρώτος στόχος ήταν ο Wael Zwaiter, ένας Παλαιστίνιος ποιητής και μεταφραστής που ζούσε στη Ρώμη. Η Μοσάντ πίστευε ότι ήταν ο επικεφαλής του Μαύρου Σεπτέμβρη στην Ιταλία και συμμετείχε στην επίθεση του Μονάχου. Στις 16 Οκτωβρίου 1972, δύο στελέχη της Μοσάντ έστησαν ενέδρα στον Ζβάιτερ στη είσοδο  της πολυκατοικίας του και τον πυροβόλησαν 11 φορές. Ωστόσο, αργότερα προέκυψε ότι οι πληροφορίες για τον Zwaiter δεν επιβεβαιώθηκαν και η σύνδεσή του με τη σφαγή του Μονάχου ήταν αμφίβολη.

2. Μαχμούντ Χαμσάρι

Ο Mahmoud Hamshari, ο εκπρόσωπος της PLO στη Γαλλία, ήταν ένας άλλος βασικός στόχος. Οι πράκτορες της Μοσάντ τον εντόπισαν στο διαμέρισμά του στο Παρίσι και, παριστάνοντας τους δημοσιογράφους, κατάφεραν να τοποθετήσουν μια βόμβα στο τηλέφωνό του. Στις 8 Δεκεμβρίου 1972, πυροδότησαν τη βόμβα, σκοτώνοντας τον Χαμσάρι.

3. Χουσεΐν Αλ Μπασίρ

Ο Χουσεΐν Αλ Μπασίρ, στέλεχος της PLO με έδρα την Κύπρο, στοχοποιήθηκε στη συνέχεια. Στις 24 Ιανουαρίου 1973, πράκτορες της Μοσάντ τοποθέτησαν μια βόμβα κάτω από το κρεβάτι του σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας. Η έκρηξη σκότωσε τον Μπασίρ αμέσως.

4. Η επιχείρηση της Βηρυτού

Μία από τις πιο τολμηρές επιχειρήσεις έλαβε χώρα στη Βηρυτό στις 10 Απριλίου 1973. Οι πράκτορες της Μοσάντ, μαζί με Ισραηλινούς καταδρομείς από την επίλεκτη μονάδα Sayeret Matkal, διείσδυσαν στη Βηρυτό μεταμφιεσμένοι σε γυναίκες. Η επιχείρηση είχε στόχο τρία βασικά πρόσωπα: τον Μοχάμεντ Γιούσεφ αλ-Νατζάρ, τον Καμάλ Αντουάν και τον Καμάλ Νάσερ. Η ισραηλινή  ομάδα , συμπεριλαμβανομένου του Ehud Barak, ο οποίος αργότερα έγινε πρωθυπουργός του Ισραήλ, κατάφερε να φτάσει στα σπίτια των στόχων τους και να τους εξολοθρεύσει.

5. Αλί Χασάν Σαλαμέχ

Ο Αλί Χασάν Σαλαμέχ, γνωστός ως «Κόκκινος Πρίγκιπας», ήταν ένας από τους πιο άπιαστους στόχους της Μοσάντ. Ο Salameh ήταν ο αρχηγός των επιχειρήσεων του Μαύρου Σεπτέμβρη και στενός συνεργάτης του πρώην αρχηγού της PLO Yasser Arafat. Μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα στη Νορβηγία, όπου σκότωσαν  κατά λάθος έναν αθώο Μαροκινό σερβιτόρο ονόματι Ahmed Bouchikhi, η Μοσάντ ενέτεινε τις προσπάθειές της για τον εντοπισμό της Salameh. Η ανακάλυψη έγινε το 1979 όταν ένας μυστικός πράκτορας, ο οποίος είχε γίνει φίλος του Salameh και της γυναίκας του, έδωσε πληροφορίες. Στις 22 Ιανουαρίου 1979, ο Salameh σκοτώθηκε από παγιδευμένο αυτοκίνητο στη Βηρυτό.

Καρδιτσιώτικα Μασλάτια
Ετικετες:

Post a Comment

[blogger]

Author Name

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.