FBbox/https://www.facebook.com/KarditsiotikaMaslatia
Αν σας αρέσουν οι αναρτήσεις , ακολουθήστε στο facebook

 

Πατήστε 👉 Γυρίστε. στην Αρχική σελίδα

Γιατί η λίμνη Βαϊκάλη είναι τόσο βαθιά;


 Η λίμνη Βαϊκάλη, που βρίσκεται στη Σιβηρία της Ρωσίας, είναι η βαθύτερη λίμνη στον κόσμο με μέγιστο βάθος 1.642 μέτρα . Κατέχει έναν εκπληκτικό όγκο 23.615 κυβικών χιλιομέτρων  νερού, που αντιπροσωπεύει περίπου το 20% του παγκόσμιου αποθέματος μη παγωμένου γλυκού νερού, περισσότερο από όλες τις Μεγάλες Λίμνες της Βόρειας Αμερικής μαζί. Αυτή η αρχαία λίμνη, ηλικίας άνω των 25 εκατομμυρίων ετών, βρίσκεται σε μια κοιλάδα ρήγματος που σχηματίζεται από τη Ζώνη Ρήγματος της Βαϊκάλης, όπου η τεκτονική δραστηριότητα διασπά συνεχώς τον φλοιό της Γης.

Η συνεχής κίνηση της ζώνης του ρήγματος έχει προκαλέσει την εμβάθυνση της λεκάνης της λίμνης για εκατομμύρια χρόνια.

Σε αντίθεση με πολλές άλλες λίμνες, η Βαϊκάλη δεν έχει καλυφθεί ποτέ από στρώμα πάγου. Αυτό σημαίνει ότι τα ιζήματά του δεν έχουν διαταραχθεί ή διαβρωθεί από την παγετώδη δράση, επιτρέποντάς του να διατηρήσει το βάθος του.
Ως αποτέλεσμα αυτών των παραγόντων, η λίμνη Βαϊκάλη κατέχει τον τίτλο της βαθύτερης λίμνης γλυκού νερού στον κόσμο, με μέγιστο βάθος 1.642 μέτρα .




Τα μοναδικά γεωλογικά χαρακτηριστικά της λίμνης Βαϊκάλης συμβάλλουν στο σημαντικό βάθος και τη βιοποικιλότητά της, καθιστώντας την φυσικό θαύμα και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Καρδιτσιώτικα Μασλάτια
Ετικετες:

Post a Comment

[blogger]

Author Name

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.