FBbox/https://www.facebook.com/KarditsiotikaMaslatia
Αν σας αρέσουν οι αναρτήσεις , ακολουθήστε στο facebook

 

Πατήστε 👉 Γυρίστε. στην Αρχική σελίδα

Γιατί το ποδήλατο είναι τόσο πιο αποτελεσματικό από το τρέξιμο;


Η ποδηλασία είναι σημαντικά πιο αποτελεσματική από το τρέξιμο λόγω αρκετών φυσιολογικών και μηχανικών παραγόντων που επηρεάζουν την ενεργειακή δαπάνη κατά τη διάρκεια αυτών των δραστηριοτήτων.

1. Αξιοποίηση Ενέργειας στην Ποδηλασία εναντίον του Τρέξιμο

Η ποδηλασία χρησιμοποιεί περίπου το 98,6% της προσπάθειας του ποδηλάτη με το πεντάλ για να προωθήσει το ποδήλατο προς τα εμπρός, ενώ το τρέξιμο επιτυγχάνει μόνο περίπου 65% απόδοση. Αυτό σημαίνει ότι ένα σημαντικό μέρος της ενέργειας που δαπανάται κατά το τρέξιμο σπαταλάται σε μη κινητικές λειτουργίες, όπως η διατήρηση της στάσης του σώματος και η απορρόφηση των κραδασμών σε κάθε βήμα.

2. Μηχανικά πλεονεκτήματα των ποδηλάτων

Τα ποδήλατα λειτουργούν ως μοχλοί, επιτρέποντας την κάλυψη μεγαλύτερων αποστάσεων με κάθε κίνηση του πεντάλ σε σύγκριση με την απόσταση που καλύπτεται από τα χτυπήματα του ποδιού στο τρέξιμο. Ο σχεδιασμός ενός ποδηλάτου του επιτρέπει να αδειάζει κατά μήκος λείων επιφανειών με ελάχιστη αντίσταση, κάτι που έρχεται σε έντονη αντίθεση με τη συνεχή ενεργειακή αλληλεπίδραση μεταξύ των ποδιών του δρομέα και του εδάφους.

3. Κρούση και Μυϊκή Εμπλοκή

Το τρέξιμο είναι μια δραστηριότητα υψηλής πρόσκρουσης που απαιτεί από το σώμα να υποστηρίξει όλο το βάρος του με κάθε βήμα, οδηγώντας σε υψηλότερη ενεργειακή δαπάνη ανά μονάδα διανυόμενης απόστασης. Αντίθετα, η ποδηλασία υποστηρίζει το σωματικό βάρος μέσω της σέλας, μειώνοντας το συνολικό φορτίο στους μύες των ποδιών κατά το πετάλι.

4. Αποδοτικότητα σε διαφορετικές κλίσεις

Ενώ το περπάτημα γίνεται πιο αποτελεσματικό από το ποδήλατο σε απότομες κλίσεις (περίπου 2-3%), το ποδήλατο παραμένει πιο αποτελεσματικό σε επίπεδες επιφάνειες και ήπιες κλίσεις λόγω του μειωμένου ενεργειακού κόστους που σχετίζεται με την οδήγηση και της χαμηλότερης αεροδυναμικής αντίστασης σε χαμηλότερες ταχύτητες. Ωστόσο, η ποδηλασία σε ανηφόρα μπορεί να γίνει λιγότερο αποτελεσματική καθώς οι κλίσεις αυξάνονται σημαντικά.

5. Φυσιολογικοί Παράγοντες Κατά τη Δραστηριότητα

Κατά τη διάρκεια του τρεξίματος, ειδικά στην κατηφόρα, η ενεργειακή δαπάνη μπορεί να γίνει αρνητική λόγω των βαρυτικών δυνάμεων που δρουν στο σώμα, ενώ οι συσπάσεις των μυών εξακολουθούν να καταναλώνουν ενέργεια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αναποτελεσματική χρήση των ενεργειακών αποθεμάτων σε σύγκριση με την ποδηλασία όπου η οδήγηση επιτρέπει μηδενική ενεργειακή δαπάνη από τους μύες των ποδιών.

6. Σύγκριση συνολικής καύσης θερμίδων

Κατά τη σύγκριση των ρυθμών καύσης θερμίδων για παρόμοιες αποστάσεις, μελέτες έχουν δείξει ότι η ποδηλασία μπορεί να επιτρέψει στα άτομα να ταξιδεύουν γρηγορότερα από τους επίλεκτους δρομείς ενώ χρησιμοποιούν σημαντικά λιγότερη ενέργεια - περίπου το ένα τέταρτο της ποσότητας που χρειάζεται για έναν μαραθωνοδρόμο για να διανύσει την ίδια απόσταση.

Συνοπτικά, η ποδηλασία είναι πιο αποτελεσματική από το τρέξιμο κυρίως λόγω των καλύτερων μηχανικών πλεονεκτημάτων που παρέχουν τα ποδήλατα, των χαμηλότερων δυνάμεων πρόσκρουσης στο σώμα, των υψηλότερων ρυθμών χρήσης της προσπάθειας του πεντάλ για πρόωση και των διαφορών στον τρόπο με τον οποίο ξοδεύεται η ενέργεια κατά τη διάρκεια αυτών των δραστηριοτήτων.

Καρδιτσιώτικα Μασλάτια
Ετικετες:

Post a Comment

[blogger]

Author Name

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.