🌟 Ο Μογγόλος ηγέτης που χαστούκισε τον Στάλιν 🌟


Το 1935 έλαβε χώρα μια από τις πιο δραματικές αναμετρήσεις της ιστορίας. Ο Peljidiin Genden, ο σοσιαλιστής ηγέτης της Μογγολίας,  στάθηκε  απέναντι  από τον Στάλιν — και πλήρωσε το υπέρτατο τίμημα.

Ο Genden ήταν πρωθυπουργός της Μογγολίας σε μια εποχή που η Σοβιετική Ένωση ασκούσε τεράστια επιρροή στη χώρα. Ο Στάλιν, αποφασισμένος να εξάγει τον σοβιετικό σοσιαλισμό, απαίτησε την εξάλειψη του βουδισμού στη Μογγολία, τον οποίο έβλεπε ως απειλή για τη μαρξιστική ατζέντα. Αλλά για τον Genden, ο Βουδισμός ήταν κάτι περισσότερο από μια θρησκεία - ήταν η ψυχή του μογγολικού πολιτισμού και της ταυτότητας.

Η ένταση μεταξύ των δύο ηγετών έφτασε σε σημείο "βρασμού" κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης το 1935. Ο Γκεντέν, σύμφωνα με πληροφορίες πολύ μεθυσμένος, εξαγριώθηκε από την επιμονή του Στάλιν να καταστείλει τις πνευματικές παραδόσεις της Μογγολίας. Μέσα στη ζέστη, ο Γκεντέν χαστούκισε τόσο δυνατά τον Στάλιν . 😳 Ήταν μια πράξη περιφρόνησης - κάτι σχεδόν ανήκουστο στον κύκλο του φόβου και του ελέγχου του Στάλιν.

Ο Genden είπε κάποτε, «Στη γη, υπάρχουν δύο μεγάλες ιδιοφυΐες, ο Βούδας και ο Λένιν», μια προσπάθεια υπεράσπισης της βουδιστικής κληρονομιάς της Μογγολίας, αποδίδοντας σεβασμό στη σοβιετική ιδεολογία. Αλλά η αντίστασή του δεν μπόρεσε να τον προστατεύσει από την οργή του Στάλιν.

Μετά την επιστροφή στη Μογγολία, η θέση του Genden έγινε αβάσιμη. Το 1936 απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του και κατηγορήθηκε για αντισοβιετικές δραστηριότητες. Σύντομα συνελήφθη, μεταφέρθηκε στη Μόσχα και, το 1937, εκτελέστηκε κατά τη διάρκεια των περιβόητων εκκαθαρίσεων του Στάλιν.

Η εκστρατεία του Στάλιν για την εξάλειψη του Βουδισμού από τη Μογγολία προχώρησε χωρίς την έγκριση  του Γκεντέν. Χιλιάδες μοναστήρια καταστράφηκαν, μοναχοί σκοτώθηκαν ή φυλακίστηκαν και ο Βουδισμός ως θεσμός εξαφανίστηκε για δεκαετίες. Μόλις τη δεκαετία του 1990 ο Βουδισμός άρχισε να επανεμφανίζεται στη Μογγολία ως μέρος μιας πολιτιστικής αναγέννησης.

Η ιστορία του Genden είναι μια απόδειξη του θάρρους που χρειάζεται για να αντισταθείς στην τυραννία, ακόμη και όταν οι πιθανότητες είναι συντριπτικές. Η αψηφίσει βέβαια  του στοίχισε τη ζωή του,αλλά  ανέδειξε επίσης τους αγώνες μικρότερων εθνών όπως η Μογγολία  να διατηρήσουν την πολιτιστική και πνευματική τους ταυτότητα κάτω από τη σκιά μιας υπερδύναμης.


Ένα εξαιρετικό βιβλίο για αυτό το θέμα είναι το «Modern Mongolia: From Khans to Commissars to Capitalists» του Morris Rossabi.