🟢Η δουλεία των σκλάβων στο σύστημα Γκουλάγκ, και η σοβιετική οικονομία.

 


Πόσο σημαντική ήταν η δουλεία των σκλάβων που παρείχε το σύστημα Γκουλάγκ του Στάλιν για τη σοβιετική οικονομία;


Πολύ σημαντική  για την κατασκευή δρόμων για τα  μέσα μεταφοράς και της βιομηχανικής υποδομής στις επαρχίες ενόψει του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.  Ήταν επίσης σημαντική  για τη στρατιωτική παραγωγή κατά τα πρώτα στάδια του πολέμου.

Ωστόσο, καθώς τα μέσα μηχανοποίησης άρχιζαν τον κορεσμό στην οικονομία από τη δεκαετία του 1940 και μετά, οι ¨"στρατοί εργασίας" γίνονταν όλο και πιο αναποτελεσματικοί. Μετά τον θάνατο του Στάλιν, ο Μπέρια ξεκίνησε τη συρρίκνωση των Γκουλάγκ και στις αρχές της δεκαετίας του 1960, ο Χρουστσόφ διέλυσε εντελώς το σύστημα της καταναγκαστικής απλήρωτης εργασίας.


Ήδη ο Καρλ Μαρξ θεωρούσε τους εργατικούς στρατούς ως απαραίτητο στοιχείο της μετάβασης από τον Καπιταλισμό στον Σοσιαλισμό. Κατά τη σοβιετική κυριαρχία, ο Τρότσκι έκανε την πρώτη συστηματική προσπάθεια να κάνει τη δουλεία των σκλάβων μέρος της οικονομίας .

Αλλά ήταν ο Στάλιν που πραγματικά τα κλιμάκωσε όλα και θεσμοθέτησε τη ρύθμιση. Υπό αυτόν, το σύστημα Γκουλάγκ παρείχε τη μοναδική μεγαλύτερη, εξαιρετικά επιτυχημένη προσπάθεια αποικισμού στην ιστορία του ρωσικού πολιτισμού.

Διεισδύοντας στις επαρχίες

Ακόμη και η κατασκευή του Υπερσιβηρικού σιδηροδρόμου (19ος αιώνας) και η ανάπτυξη των κοιτασμάτων πετρελαίου στη Σιβηρία, τον Βορρά και την Άπω Ανατολή (τέλη της δεκαετίας του 1960 και μετά) ωχριά σε σύγκριση. Εκτός από τον τομέα του πετρελαίου, σχεδόν όλα όσα συνδέουμε με την ισχύ του σοβιετικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος στέκονται στους ώμους εκατομμυρίων σκλάβων εργατών στα Γκουλάγκ.

Χρησιμοποιώντας φτυάρια, αξίνες, τσεκούρια ξυλοκόπων και καροτσάκια, έχτισαν κανάλια, δρόμους, σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, σπίτια, γέφυρες, στρατιωτικές εγκαταστάσεις και πολλά άλλα σε μέρη που συχνά απείχαν εκατοντάδες ή και χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τα κέντρα πολιτισμού, συγκοινωνιακούς κόμβους, και ανθρώπινη κατοίκηση—συχνά στο σκοτάδι, τη βροχή και τις χαμηλές θερμοκρασίες.


Επίσης, χωρίς αυτούς, η νίκη των σοβιετικών  στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο θα ήταν αδύνατη. Η γρηγοράδα   της στρατιωτικής τους παραγωγής μακριά από τους προελαύνοντες Γερμανούς το 1941-1942 απαιτούσε τρελή δουλειά ,με  χάραξη δρόμων και κατασκευή  αυτοσχέδιων κτιρίων με ελάχιστα εργαλεία όπως  φτυάρια, καρότσια, πριόνια και σφυριά, όλο το εικοσιτετράωρο, κάτω από βροχή , άνεμος και χιόνι.

Οι τρόφιμοι των γκουλάγκ το έκαναν αυτό. Στα Ουράλια και σε άλλα μέρη, ξέθαψαν επίσης νικέλιο, σιδηρομετάλλευμα και άλλα πράγματα που χρειάζονταν για την κατασκευή όπλων. Δεν είναι περίεργο ότι μέρη του αμερικανικού φαγητού (Δείτε εδώ!) που συνήθως προορίζονταν για τα στρατεύματα, πήγαιναν  και σε κρατούμενους στα Γκουλάγκ αλλά σε επιλεγμένες τοποθεσίες.

Καταργήθηκε σταδιακά

Η δουλεία των σκλάβων καταργήθηκε σταδιακά μετά το θάνατο του Στάλιν.

Ο λόγος ήταν απλός. Με απλούς μηχανισμούς και εξοπλισμό, η εργασία των σκλάβων άρχισε να  κοστίζει περισσότερο,από ότι έδινε! 

Μετά τον πόλεμο, το πρώτο μεγάλο βιομηχανικό έργω  που κατασκευάστηκε στην ΕΣΣΔ χωρίς τη χρήση σκλάβων ήταν ο υδροηλεκτρικός σταθμός Bratsk . Από εκεί και πέρα, οι μόνοι που συνέχισαν να  χρησιμοποιούν  καταναγκαστική απλήρωτη εργασία στο σοβιετικό κράτος ήταν στρατιωτικοί ανώτεροι και ανώτατοι που χρησιμοποιούσαν τους στρατιώτες για να χτίσουν τα ιδιωτικά τους σπίτια και να δουλεύουν  στα ιδιωτικά τους αγροκτήματα τροφίμων.
Οι τρόφιμοι του Γκουλάγκ κατασκεύασαν ένα από τα κανάλια που συνδέουν τους πλωτούς οδούς γύρω από την Αγία Πετρούπολη (Λένινγκραντ) με τη Λευκή Θάλασσα στην Αρκτική.

. Η δεξαμενή της δωρεάν απλήρωτης εργασίας από τους αναλφάβητους αγρότες ξοδεύτηκε στα χωράφια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η νέα σοβιετική βιομηχανική δύναμη, με τη χρήσιμη προσθήκη εξοπλισμού και τεχνογνωσίας Lend-Lease, από  τα κατασχεθέντα γερμανικά και ιαπωνικά βιομηχανικά περιουσιακά στοιχεία απαιτούσαν τη χρήση του υπόλοιπου εργατικού δυναμικού με βάση όμως  τη συναίνεση τους......!





Ο χάρτης δείχνει  την γεωγραφία της δουλείας των σκλάβων στην ΕΣΣΔ.