FBbox/https://www.facebook.com/KarditsiotikaMaslatia
Αν σας αρέσουν οι αναρτήσεις , ακολουθήστε στο facebook

 

Πατήστε 👉 Γυρίστε. στην Αρχική σελίδα

ΣΙΝΕ: Βυζάντιο 976: Η γιορτή των Καλένδων (1976) ελληνική ταινία




 

 

 

Υπόθεση: Κωνσταντινούπολη: Παραμονή πρωτοχρονιάς, στο Βυζάντιο γιορτάζεται η Εορτή των Καλένδων (εξού και ο όρος κάλαντα) με τραγούδια, χορούς, διαγωνισμούς ψεμάτων και θεατρικές παραστάσεις.


 '
 Οπως έγραψε η κριτικός Christine de Montvalon στο TELERAMA : ’’Κατά τη διάρκεια μια μακράς και θεότρελης νύχτας, θα περάσουν από μπροστά μας, μ΄ένα ρυθμό διαβολικό, θεατρίνοι, τραγουδιστές, παλαιστές, χορευτές και μεγαλοφυείς ψεύτες που παίρνουν μέρος σ΄ένα πρωτότυπο τουρνουά που θα χαιρετίσει την άφιξη του νέου έτους. Αυτή η «Γιορτή των Καλένδων» μας μεταφέρει, πράγματι, σ΄ένα μακρυνό και παράξενο κόσμο. Αυτή η αναπαράσταση του παρελθόντος τα καταφέρνει μια χαρά. Είναι παράξενη ξένη, μπαρόκ, πολύχρωμη, ζωντανή. Αυτό το ξαναμμένο πλήθος που φτάνει κατάκοπο στην αυγή του έτους μας επιτρέπει να αντιληφθούμε τις ελπίδες και τις απελπισίες του, τις επιθυμίες του εκείνες που προδίνουν τα μάτια του’’.

 Η αναβίωση της γιορτής είναι το θέμα της ταινίας, που αποτελεί το πρώτο μιούζικαλ που γυρίστηκε από την Ελληνική Τηλεόραση, σε συμπαραγωγή με τη Γαλλική που παίχτηκε την ημέρα της Πρωτοχρονιάς (1977) ταυτόχρονα στην Αθήνα και στο Παρίσι, χίλια χρόνια μετά τη πραγματική τέλεση της γιορτής. Η αναπαράσταση αποδίδεται με κέφι και μεράκι, εξισορροπώντας το χορό και το τραγούδι με εμβόλιμες σκηνές χιούμορ, χωρίς να κουράζει καθόλου. Πρόκειται για μία από τις λίγες (συνολικά 5) ελληνικές ταινίες με θέμα το Βυζάντιο, και (δυστυχώς) τη καλύτερή τους.

Είναι μια μια μεγάλη και εντυπωσιακή παραγωγή, που συγκεντρώνει "ιερά τέρατα" της αφρόκρεμας της ελληνικής καλλιτεχνικής παραγωγής: Ο Σταύρος Ξαρχάκος ντύνει μουσικά το σενάριο του Ιάκωβου Καμπανέλη (βασισμένο σε μια ιδέα του Γιώργου Σταμπουλόπουλου), που σκηνοθετεί ο Ροβήρος Μανθούλης με δεκάδες σταρ του θεάτρου και του κινηματογράφου (Δανδουλάκη, Τσιβιλίκας, Βέγγος, Δέσπω Διαμαντίδου, Βάσος Ανδρονίδης, μεταξύ άλλων) και πάνω από 200 κομπάρσους.

 Γαλλικός Τίτλος: La fête des calendes a Byzance
 Βαθμολογία IMDb:
 Σκηνοθεσία: Ροβήρος Μανθούλης, Γιώργος Μιχαηλίδης (χορογραφίες)
 Πρωταγωνιστούν: Βάσος Ανδρονίδης, Κάτια Δανδουλάκη, Θανάσης Βέγγος, Δέσπω Διαμαντίδου, Βασίλης Τσιβιλίκας, Ταϋγέτη, Γιάννης Βογιατζής

Καρδιτσιώτικα Μασλάτια

Post a Comment

[blogger]

Author Name

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.