FBbox/https://www.facebook.com/KarditsiotikaMaslatia
Αν σας αρέσουν οι αναρτήσεις , ακολουθήστε στο facebook

 

Πατήστε 👉 Γυρίστε. στην Αρχική σελίδα

Δερεχάνη Ευγενία


 


Η Ευγενία (Μπέττυ) Β. Δερεχάνη, γεννήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 1956 στην Καρδίτσα, και εκεί μεγάλωσε, μέσα σ’ ένα οικογενειακό περιβάλλον, με έντονη πνευματικότητα και πλούσια κοινωνική δράση, στοιχεία τα οποία καθόρισαν υποσυνείδητα την πορεία που ακολούθησε. Τελείωσε το Δημοτικό και τη Μέση
Εκπαίδευση με Άριστα σ’ όλες τις τάξεις. Το 1974 εισήχθηκε, μέσα στους πρώτους δέκα, στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ακολούθησε το Ιστορικό-Αρχαιολογικό Τμήμα, τελειώνοντας κάθε Ιούνιο με άριστα και παίρνοντας το πτυχίο με τον ίδιο βαθμό τον Ιούνιο του 1978. Ενώ ήταν μαθήτρια έλαβε το Proficiency της Αγγλικής γλώσσας και ως φοιτήτρια το Superier της Γαλλικής Ακαδημίας. Ασχολήθηκε με τη μουσική και έπαιζε κιθάρα και ακόμη ζωγράφιζε.
Σωρεία επαίνων για επίδοση και ήθος και βραβεία διαγωνισμών της έχουν aπονεμηθεί. Έχει δημοσιεύσει σε διάφορα έντυπα από μαθήτρια, πολλές εργασίες της επαινέθηκαν και παρουσιάστηκαν στο Πανεπιστήμιο. Εργάστηκε ως φοιτήτρια για λίγο διάστημα σε ανασκαφές στην Αρχαιολογική Υπηρεσία Λάρισας. Δίδαξε στο Γυμνάσιο του Βύρωνα, υπηρέτησε στο Υπουργείο Παιδείας, και στο Α’ Λύκειο Καρδίτσας ως καθηγήτρια. 
Ποιήματα, μισοτελειωμένο διήγημα, παραμύθια για παιδιά, σχόλια σε δημοτικά τραγούδια που ήταν συλλογή του παππού της Θεόδωρου Δερεχάνη, ιστορικές και αρχαιολογικές μελέτες, συγκέντρωση στοιχείων για τη διδακτορική της διατριβή, σκίτσα, ζωγραφικά έργα. Είναι ένα μέρος του πνευματικού έργου που άφησε μετά το θάνατο της.
Παρότι η Ευγενία Δεχεράνη δεν βρισκόταν στη ζωή, εκδόθηκαν το 1982 τα ποιήματά της με τον τίτλο «Πρόλογος Ζωής» που συμβολικά τον έδωσε ο φιλόλογος, συγγραφέας και καθηγητής Πανεπιστημίου, Βασίλης Αναγνωστόπουλος, που έκανε την εισαγωγική ανάλυση, και στα οποία προλογίζει ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Μιχ. Δ. Στασινόπουλος, Ακαδημαϊκός. Η πρώτη έκδοση εξαντλήθηκε αμέσως και επανακολούθησε και δεύτερη το 1984. Η ποίηση της Ευγενίας Δερεχάνη τυχε μεγάλης υποδοχής και ευμενέστατης κριτικής. Το Δεκέμβριο του 1983 δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Ιστορία Εικονογραφημένη» η εργασία της «Θεσσαλική Αρχιτεκτονική». Στην εφημερίδα «Καθημερινή» στα φύλλα της 27ης και 28ης Iουλίου 1988, δημοσιεύτηκε εργασία της, στην οποία καταφαίνεται η πολιτιστική μας συνέχεια σ’ όλα τα στοιχεία του λαϊκού μας βίου, και στην οποία η σύνταξη της εφημερίδας έδωσε τον τίτλο: «Ελληνικός Πολιτισμός: από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα». 
Για το ποιητικό και πεζό έργο της ασχολήθηκαν και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ο ζωγράφος Γιάννης Τρούκης, εμπνεόμενος από τα ποιήματά της, έκανε σειρά από πίνακες για έκθεση. Ο μουσικός Αντώνης Τσουμάνης μελοποίησε ποιήματά της. Διάσημοι άνθρωποι των γραμμάτων και της τέχνης, γράφοντας για το έργο της Ευγενίας Δερεχάνη, εκφράζονται με θαυμασμό. Μετά θάνατο της, το 1986, ο Σύλλογος τίμησε τη Μπέττυ με απονομή κυπέλλου των Λυκαίων και επίσης σε συγκέντρωση ανθρώπων των γραμμάτων, της τέχνης και προσωπικοτήτων της Διοίκησης (1996) με απονομή και μεταλλίου του Συλλόγου.
Καρδιτσιώτικα Μασλάτια
Ετικετες:

Post a Comment

[blogger]

Author Name

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.