FBbox/https://www.facebook.com/KarditsiotikaMaslatia
Αν σας αρέσουν οι αναρτήσεις , ακολουθήστε στο facebook

 

Πατήστε 👉 Γυρίστε. στην Αρχική σελίδα

Γιάννης Παλαμιώτης «Ο ΔΟΡΚΑΣ -ΖΑΡΚΑΔΙ»





Ο Γιάννης Παλαμιώτης  ένας από τους μεγαλύτερους προπολεμικά αθλητές του στίβου, γεννημένος στην Καρδίτσα το  1914 από γονείς γεωργούς , λίγο πριν ξεσπάσει ο Α΄ παγκόσμιος πόλεμος.

Στα εφηβικά του χρόνια έπαιξε ποδόσφαιρο στην Αναγέννηση Καρδίτσας και πάρα πολύ λίγο ασχολήθηκε με το στίβο. Το 1935 εκλήθη να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία. Εκεί ο στρατιωτικός του διοικητής, διαπίστωσε τα πλούσια αθλητικά προσόντα και τον προέτρεψε να εγγραφεί - λόγω καταγωγής - στον  Γυμναστικό Σύλλογο Τρικάλων.

Αγωνίστηκε για τρία ολόκληρα χρόνια, κατακτώντας περιφανείς νίκες, τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων της πατρίδας μας.

Στο τέλος του  1937, μεταγράφτηκε στον Παναθηναϊκό Αθλητικό Όμιλο, με τα χρώματα του οποίου αγωνίστηκε για 12 ολόκληρα χρόνια μέχρι το τέλος του 1950. Αναδείχθηκε πρώτος πανελληνιονίκης και πρώτος Βαλκανιονίκης τα έτη 1938-1939 και το 1940.

Η μεγαλύτερη όμως διάκριση του ήταν το 1938 στους πανευρωπαϊκούς αγώνες στο Παρίσι όπου κατέκτησε την 4η θέση με την εξαιρετική επίδοση Ι4m και 70cm.

Κατέρριψε 4 φορές το πανελλήνιο ρεκόρ με επιδόσεις 14.67, 14.89, 14.94 και 15.03 επίδοση πολύ κοντά στο παγκόσμιο ρεκόρ. Το πανελλήνιο ρεκόρ παρέμεινε ακατάρριπτο για 20 χρόνια περίπου.

Και ενώ το  1940 ετοιμαζόταν να πάει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο της Ιαπωνίας, ξαφνικά ξεσπά ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και αντί να πάει στους αγώνες βρέθηκε στις κορυφογραμμές της Πίνδου να πολεμά ενάντια στο Γερμανό-Ιταλικό άξονα για τη Λευτεριά της πατρίδας μας.


Στα έξι χρόνια που διήρκεσε ο παγκόσμιος πόλεμος δεν είχε ουδεμία αθλητική δραστηριότητα και όμως αυτό δεν έκαμψε το ηθικό του, τουναντίον μάλιστα, ο Καρδιτσιώτης   απόγονος τον ΜΥΡΜΙΔΟΝΩΝ, προικισμένος με ατσάλινη θέληση και πείσμα, ξανάρχισε τις προπονήσεις και τα αποτελέσματα δεν άργησαν να φανούν.


Τα έτη 1943 και 1950 ξανακερδίζει την πρώτη θέση στους Πανελλήνιους Αγώνες και το 1950 αντιπροσωπεύει την χώρα μας στους πανευρωπαϊκούς αγώνες και έτσι τελείωσε η ένδοξη αθλητική του σταδιοδρομία.

Το ίδιο έτος αναλαμβάνει προπονητής και μετέπειτα αρχηγός στην ΑΕΚ, δημιουργώντας ένα από τα ισχυρότερα τμήματα στίβου στη χώρα μας περατώνοντας και από αυτή τη θέση την αποστολή του στον αθλητισμό, δηλαδή του αθλητή - του προπονητή και του εφόρου, συνεχίζει να προσφέρει από τη θέση του Κριτή-Εφόρου των Οριζοντίων Αλμάτων για αρκετά χρόνια.

 Ο δαφνοστεφανωμένος Γιάννης Παλαμιώτης ο επονομαζόμενος « ΔΟΡΚΑΣ» του θεσσαλικού Κάμπου.

Αυτό το προσωνύμιο του είχαν προσάψει οι δημοσιογράφοι εκείνης της εποχής καθόσον η «δεινή» η φοβερή μυϊκή του ελαστικότητα και το στιλ των τριών διαδοχικών αλμάτων έμοιαζαν κατά πολύ με τα πηδήματα του ζαρκαδιού.

Οι Έλληνες φίλαθλοι ήταν υπερήφανοι για τον Καρδιτσιώτη  αθλητή και τον χειροκροτούσαν με θέρμη για τις αξιόλογες επιδόσεις και τις διεθνείς διακρίσεις, οι δε αντίπαλοι του τον ζήλευαν για την άρτια τεχνική του κατάρτιση.

Ξεκίνησε από την Καρδίτσα όχι για να κατακτήσει τον κόσμο, αλλά για να τιμήσει τον τόπο καταγωγής του και τους Συλλόγους με τα χρώματα τον οποίων αγωνίστηκε για πάρα πολλά χρόνια, μα πάνω και πέρα απ' όλα για να τιμήσει και να δοξάσει την Ελλάδα.


Έφυγε για πάντα από κοντά μας το 2010 σε ηλικία 96 ετών.










Sportrikala
Καρδιτσιώτικα Μασλάτια
Ετικετες:

Post a Comment

[blogger]

Author Name

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.