FBbox/https://www.facebook.com/KarditsiotikaMaslatia
Αν σας αρέσουν οι αναρτήσεις , ακολουθήστε στο facebook

 

Πατήστε 👉 Γυρίστε. στην Αρχική σελίδα

Ένα σπάνιο ταλέντο (Σπύρος Θώδης/Βίντεο)


foto-Vagelis Plakias facebook


Ο Σπύρος Θώδης γεννήθηκε στην Καρδίτσα στις 23 Ιουλίου 1955.


Ξεκίνησε να αγωνίζεται με την ομάδα της Αναγέννησης Καρδίτσας το 1971 σε ηλικία 16 ετών στο Πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής .
Αγωνιζόταν στην θέση του κεντρικού μέσου, ανταποκρινόμενος στις απαιτήσεις της θέσης παρά το νεαρό της ηλικίας του, καθώς διέθετε αξιόλογη τεχνική κατάρτιση που του επέτρεπε να οργανώνει το παιγνίδι της ομάδας και με τις αλάνθαστες πάσες του να κατευθύνει την ανάπτυξη της.



Η οκτάχρονη παρουσία του στη Β’ Εθνική με την ομάδα της Αναγέννησης Καρδίτσας μέχρι το 1979 τον είχε βάλει στο στόχαστρο αρκετών μεγάλων ομάδων και ήταν η εναλλακτική λύση της ΑΕΚ αν δεν ολοκληρωνόταν η μετακίνηση στην Ένωση του τότε “δεκαριού” του Πιερικού Λάκη Παπαϊωάννου. Κάποια προβλήματα που προέκυψαν στην διαπραγμάτευση των Ενωσιτών παραγόντων με τους ανθρώπους του Πιερικού, έστειλαν τον Παπαϊωάννου στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης και έφεραν το καλοκαίρι του 1979 τον Σπύρο Θώδη στην ΑΕΚ.
Το αρχοντικό στυλ παιγνιδιού του και η επίδειξη ηγετικών ικανοτήτων μέσα στον αγωνιστικό χώρο προκάλεσαν τον θαυμασμό των φιλάθλων και οδήγησαν το συλλογικό έντυπο της εποχής, τον αξέχαστο “Δικέφαλο” στην Κωνσταντουδάκεια προσθήκη ενός γράμματος στο επώνυμο του παίκτη και την μετατροπή του σε “Θ(Ε)ώδης”.
Βλέπετε, ο Σπύρος Θώδης ενσάρκωνε πολλά από τα παιδικά όνειρα των Ενωσιτών στις αρχές της δεκαετίας του ’80, όταν φόρεσε τα «κιτρινόμαυρα» και έδειχνε πως θα έκανε σπουδαία καριέρα. Για διάφορους λόγους, ο αρτίστας από την Καρδίτσα δεν απογειώθηκε, αλλά υπήρχαν στιγμές που έδειχνε το σπάνιο ταλέντο του.


Ενδεικτικά είναι όσα συνέβησαν μια μέρα σαν σήμερα του 1981. Η ΑΕΚ υποδεχόταν τον Πανσερραϊκό και ο Θώδης «χόρευε» μέσα στο γήπεδο. Με αριστοτεχνικό κατέβασμα και πλασέ με το αριστερό άνοιξε το σκορ για την ΑΕΚ, με 30άρα μπαλιά ακριβείας κέρδισε το πέναλτι που αξιοποίησε στη συνέχεια ο Καραβίδης (ο Πανσερραϊκός μείωσε με τον Πανταζή, προτού γράψει το τελικό 3-1 ο Βλάχος). Εκείνο το γκολ του Θώδη, ήταν ένα από τα επτά που πέτυχε σε 86 παιχνίδια πρωταθλήματος.
Στα χρόνια που φόρεσε την φανέλλα της ΑΕΚ ο Σπύρος Θώδης κατέγραψε 86 συμμετοχές στο Πρωτάθλημα σημειώνοντας 7 γκολ, 11 συμμετοχές στο Κύπελλο Ελλάδας με 1 γκολ ενώ είχε και 2 Ευρωπαϊκές συμμετοχές στους αγώνες με την Ρουμανική Άρτζες Πιτέστι για το Κύπελλο Πρωταθλητριών της περιόδου 1979-80.
Με την Ένωση κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας της περιόδου 1982-83 χωρίς όμως να έχει ενεργή συμμετοχή καθώς εκείνη την σαιζόν είχε μόνο 1 συμμετοχή στους αγώνες της, συνέπεια των τραυματισμών στο πόδι αλλά κυρίως στη μέση που τον ταλαιπώρησαν αρκετά στην διάρκεια της καριέρας του.
Το καλοκαίρι του 1984 επέστρεψε για να κρεμάσει “επισήμως” τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια στην ομάδα της Αναγέννησης Καρδίτσας, παρά το γεγονός ότι σαν φανατικός λάτρης του ποδοσφαίρου που υπήρξε, συνέχισε να αγωνίζεται σε μικρότερα ερασιτεχνικά σωματεία μέχρι και το 1999.

Ο δημοσιογράφος του www.karditsasport.gr  Δημήτρης Στάθης αναφέρει

ένα συμβάν, που έγινε στα Καμμένο  Βούρλα !


Ποια ΕΘΝΙΚΗ ΝΕΩΝ;

Ήταν καλοκαίρι και οι ομάδες δεν είχαν ξεκινήσει τις προετοιμασίες τους. Ούτε οι Επαγγελματικές. Πόσο μάλλον οι Ερασιτεχνικές.
Ο μεγάλος Σπύρος Θώδης διακοπές στα Καμμένα Βούρλα, στο ίδιο μέρος που έκανε προετοιμασία η ΕΘΝΙΚΗ ΝΕΩΝ του Στέφανου Πετρίτση.
Πως προέκυψε αυτό το φιλικό ημέρα Κυριακή, κανείς δεν ξέρει.
Μία «μικτή» ομάδα που επέλεξε ο «άσσος» της ΑΕΚ κόντρα στους νεαρούς διεθνείς. Από τον Ολυμπιακό Καρδίτσας επελέγησαν ο γράφων και ο Γιώργος Πίσσας. Με τον Γενικό Αρχηγό των Ερυθρόλευκων Νίκο Στύλλα να τους μεταφέρει στην αποστολή που δεν είχε και μικρά «ονόματα».
Μπορεί ο Νίκος Κουτσιούμπας να ήταν παρών αλλά, ο «εκλέκτορας» Θώδης επέλεξε στην αρχική 11άδα τον Αντώνη Κονταξή.
Δεξιά, ο Ηλίας Βαλταδώρος, αριστερά ο Ηλίας Μπόρλας. Κεντρικοί αμυντικοί ο Κώστας Τζιφούλης και ο Θωμάς Παλαντζάς.
Η τετράδα των χαφ εκπληκτική. Σπύρος Θώδης, Γιάννης Θώδης, Φώτης Κοντοκώστας, Παύλος Παπακυρίτσης.
Στην επίθεση ο Χρήστος Μητσιογιάννης που έκανε χατ-τρικ και σε κάποιες φάσεις ήταν πιο γρήγορος από τα αμάξια που πέρναγαν από την Εθνική οδό και ο Τάκης Δήμου.
Στο ημίχρονο το σκορ 0-4 υπέρ των «επίλεκτων».
Οι ταλαντούχοι της Εθνικής Νέων έχουν να λένε για το Νο6 που μπορεί να μην σκόραρε αλλά, είχε μοιράσει αφειδώς ασίστ και είχε και δοκάρι με σουτ από ...40μέτρα.
«Όποιος δεν ξέρει τον Σπύρο Θώδη δεν μπορεί να κάνει καριέρα» τους απάντησε ο προπονητής τους.
Τελικό σκορ 1-6. Ο αγώνας έτσι και αλλιώς ήταν από την αρχή ...άνισος.
Γιατί καλό το τρέξιμο, το πάθος και η ενέργεια αλλά η ποιότητα της εμπειρίας έκανε την διαφορά.
Ήταν η ημέρα που η «μικτή» Θώδη «διέλυσε» την Εθνική Νέων...
Καρδιτσιώτικα Μασλάτια

Post a Comment

[blogger]

Author Name

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.