FBbox/https://www.facebook.com/KarditsiotikaMaslatia
Αν σας αρέσουν οι αναρτήσεις , ακολουθήστε στο facebook

 

Πατήστε 👉 Γυρίστε. στην Αρχική σελίδα

Βαγγέλης Παραπραστανίτης: Ένας παίκτης για όλες τις θέσεις.


Γεννημένος στις 10 Φεβρουαρίου 1955 στο Μουζάκι Καρδίτσας ο Βαγγέλης Παραπραστανίτης “Τζόνι”,ξεκίνησε την συστηματική ενασχόληση με το ποδόσφαιρο σε ηλικία 13 ετών όταν το 1968 εντάχθηκε στην ομάδα του Μουζακίου την “Πρόοδο” υπό την τεχνική καθοδήγηση του προπονητή Μανδέλου. Η φήμη του γρήγορα εξαπλώθηκε πέρα από τα όρια του Μουζακίου και το 1972 μεταγράφηκε στην ομάδα των Τρικάλων. Εκεί με προπονητή τον Πάγκαλο ξεδίπλωσε τις πτυχές του πλούσιου ταλέντου που διέθετε με αποτέλεσμα να καλείται να καλύψει κατά περίπτωση όλες σχεδόν τις θέσεις τις ενδεκάδας πάντα διακρινόμενος είτε σαν επιθετικός και σκόρερ είτε σαν αμυντικός ή μέσος. Οι εμφανίσεις του προκάλεσαν το ενδιαφέρον των μεγάλων του Κέντρου και της Θεσσαλονίκης. Πρώτος μπήκε στον “χορό” της απόκτησης του ο Ολυμπιακός το 1977 δίνοντας μάλιστα δύο φιλικά με την ομάδα των Τρικάλων αποκλειστικά για την παρακολούθηση του. 
Η μεταγραφή χάλασε την τελευταία στιγμή για άγνωστους λόγους και την επόμενη χρονιά ήταν η σειρά του ΠΑΟ να ενδιαφερθεί γι αυτόν χωρίς όμως να ολοκληρωθεί και πάλι η μεταγραφή. Ακολούθησαν το 1979 οι ΠΑΟΚ και Άρης χωρίς όμως να πετύχουν να τον εντάξουν στη δύναμη τους. Η απογοήτευση του Παραπραστανίτη ήταν τέτοια που από το μυαλό του πέρασε μέχρι και η μετανάστευση στον Καναδά αναζητώντας καλύτερες οικονομικές απολαβές και βελτίωση των συνθηκών στην ζωή του. Όλα αυτά αλλά και τον διακαή του πόθο να αγωνιστεί σε μια μεγάλη ομάδα ήρθε να κάνει πραγματικότητα ο τότε Έφορος της ΑΕΚ Θανάσης Τσίτος τον Δεκέμβριο του 1979 δίνοντας μεγάλη μάχη για να πείσει τους διοικούντες για την αξία του ποδοσφαιριστή. Τελικά ο “Τζόνι” μεταγράφηκε στην ΑΕΚ αντί 4 περίπου εκατομμυρίων δραχμών  με σκοπό δώσει λύσεις στις θέσεις του λίμπερο και του στόπερ.

Ο Βαγγέλης Παραπραστανίτης τον Δεκέμβριο του 1979 σε ηλικία 25 ετών υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την ΑΕΚ στα γραφεία της Ένωσης παρουσία του θρυλικού προέδρου Λουκά Μπάρλου και του έφορου Αθανασίου Τσίτου.


 Στη συνέχεια καθιερώθηκε από τον Μίλτο Παπαποστόλου στο αριστερό άκρο της άμυνας, (στα Τρίκαλα αγωνιζόταν ως επιθετικός και σε επτά σεζόν στην Β’ Εθνική με τον Α.Ο.Τ είχε 232 συμμετοχές και 41 γκολ ενώ είχε άλλες 15 συμμετοχές και 5 γκολ στο κύπελλο.) Οι εμφανίσεις του με την ΑΕΚ τον έχρισαν ακόμη και διεθνή (1 φορά με την ανδρών) .  Στην ΑΕΚ έπαιξε  μέχρι   το 1984  και αποχώρησε σχετικά σύντομα, ( αφού οι διοικητικοί κλυδωνισμοί και το γεγονός ότι υπήρξε επιλογή της διοίκησης Μπάρλου, τον έφεραν σύντομα σε δυσμένεια από την πλευρά Ζαφειρόπουλου,) Η επόμενη ομάδα  το Αιγάλεω, το οποίο τον ήθελε και πριν τη μεταγραφή του στην ΑΕΚ. Στο Αιγάλεω έκανε μεγάλη καριέρα στη θέση του στόπερ, ακολουθώντας το σε όλες τις κατηγορίες μέχρι το 1992 που σταμάτησε να παίζει ποδόσφαιρο σε ηλικία 38 ετών. Παράλληλα με το ποδόσφαιρο υπηρέτησε και στο Πυροσβεστικό Σώμα. 
Αναμνηστική φωτογραφία της ενδεκάδας της ΑΕΚ πριν από την έναρξη ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο, τον Σεπτέμβριο του 1981. Πάνω σειρά: Ραβούσης, Οικονομόπουλος, Τζιράκης, Παραπραστανίτης, Καραγκιοζόπουλος, Μπαλής. Κάτω σειρά: Θώδης, Δίντσικος, Μανωλάς, Γεωργαμλής, Μαύρος.


ΑΕΚ 1981/82 από άλμπουμ εταιρίας με αυτοκόλλητα- από αριστερά πρώτη σειρά ο προπονητής (μετά "την έξοδο" Χανς Τιλκοφσκι) Μίλτος Παπαποστολου, Σπύρος Οικονονοπουλος,
Βαγγέλης Παραπραστανιτης δεύτερη σειρά Βαγγέλης Βλάχος, Μιχάλης Τζιρακης, Πέτρος Ραβουσης, Κώστας Ελευθερακης δεύτερη σελίδα πρώτη σειρά Σπύρος Θωδης, Χρήστος Αρδιζογλου, Δημήτρης Γκεσιος, Ντούσαν Μπαγιεβιτς, δεύτερη σειρά Θωμάς Μαύρος, Νίκος Χρηστιδης Γιάννης Μουσουρης τρίτη σειρά Γιώργος Καλογεροπουλος, Γιώργος Ρήγας, Μανώλης Κωτης Δημήτρης Παπαδόπουλος


ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΕΙΜΕΝΟ  ΕΙΝΑΙ AΠO  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ  ΣΤΗΝ SPORTDAY

Βαγγέλης Παραπραστανίτης  foto  2023


Γιατί ενώ σε όλα τα επίσημα αρχεία σε βρίσκω ως Βαγγέλη, όλοι σε φωνάζουν “Τζόνι”;

Γιατί μια θεία μου στο χωριό που γεννήθηκα, μου έλεγε ότι μοιάζω στον Τζόνι Βαϊσμίλερ, που τότε μεσουρανούσε και στον αθλητισμό, αλλά και στις ταινίες αργότερα στο ρόλο του Ταρζάν. Μου το έλεγε συνέχεια με αποτέλεσμα να μου μείνει. Μάλιστα μετά από τόσα χρόνια, υπάρχει κόσμος στο χωριό που επειδή με ακούει να με φωνάζουν “Τζόνι”, νομίζει ότι με λένε Γιάννη (γέλια).

Έζησες και την “εποχή του Μπάρλου”, αλλά και την “εποχή Ζαφειρόπουλου”. 

 Καμία σχέση η μια εποχή με την άλλη. Ο Μπάρλος ήταν αυτός που είχε την ΑΕΚ μεγάλη και όταν ήρθε ο Ζαφειρόπουλος, άρχισε να φθίνει η ΑΕΚ και να γίνεται μια μεσαία ομάδα. Από εκεί που παίρναμε πριμ για τετράδες αγώνων, ξαφνικά είχαμε απολαβές μιας μικρομεσαίας ομάδας και φυσικά όταν ήρθε ο Ζαφειρόπουλος, έπρεπε να φύγουν όλοι οι παίκτες της εποχής Μπάρλου. «Ο Ζαφειρόπουλος είχε δώσει εντολή να μην παίζουν στην ΑΕΚ οι παίκτες του Μπάρλου. Έτσι έφυγαν όλοι…» Απλά τα πράγματα, ο Ζαφειρόπουλος είχε βάλει ανθρώπους που δεν ήξεραν από ποδόσφαιρο να διοικούν την ομάδα.  Έτσι έφυγαν παιδιά όπως ο Βλάχος, ο Γεωργαμλής, ο Ραβούσης, που ήταν ΑΕΚτζήδες. Έτσι έφυγαν ουσιαστικά και ο Μπάγεβιτς και ο Μαύρος.

11
Καρδιτσιώτικα Μασλάτια

Post a Comment

[blogger]

Author Name

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.