FBbox/https://www.facebook.com/KarditsiotikaMaslatia
Αν σας αρέσουν οι αναρτήσεις , ακολουθήστε στο facebook

 

Πατήστε 👉 Γυρίστε. στην Αρχική σελίδα

Τα χωριά της Καρδίτσας (Κάτω) Κτιμένη (Δρανίστα)


(Κάτω) Κτιμένη


Έξι χλμ. από τη διασταύρωση στο δρόμο Ανάβρας - Λεονταρίου λίγο πριν από την Αχλαδιά, βρίσκεται το Δημοτικό Διαμέρισμα της Κτιμένης (Δρανίστας). Αποτελείται από τους οικισμούς Κάτω και Άνω Κτιμένη. 

 Οταν πρωτοσυστάθηκε ο Δήμος ( 1944 ), η Κτιμένη ήταν η τότε πρωτεύουσά του. Πήρε το όνομά της από τον πατέρα του Αργοναύτη Ευρυμέδοντα, Κτήμενο. Η παλιότερη ονομασία της Άνω Κτιμένης ήταν Δρανίστα και ιστορικά, η Κτιμένη, πανάρχαιο θεσσαλικό πόλισμα, υπήρξε πρωτεύουσα της αρχαίας Δολοπίας. Σώζονται μάλιστα λείψανα τειχών της Μυκηναι κής περιόδου ( 1300 π.Χ. ) στη θέση << Παλαιόκαστρο>> 5 χλμ. Α και μηκυναικοί τάφοι βρέθηκαν στη θέση <<Καστρί>> . Η Άνω Κτιμένη ( υψ. 700 μ ) απέχει από την Καρδίτσα 45 χλμ. και η Κάτω Κτιμένη (υψ. 500 μ. ) 40χλμ.  Ο πληθυσμός των δύο οικισμών ανέρχεται σε 583 κατοίκους οι οποίοι αντλούν το εισόδημά τους από τη γεωργία, την κτηνοτροφία και τον ιαματικό τουρισμό. Παραδοσιακά καφενεία - ουζοπωλεία και παντοπωλεία λειτουργούν και στους δύο οικισμούς όλο το χρόνο.. Στην Άνω Κτιμένη θάφτηκε με τιμές ο διοικητής της Λεγεώνας των Ξένων, Περικλής Βαρατάσης, που σκοτώθηκε στη Μαγούλα του Χατζή Εμίρ, πολεμώντας. Τον τάφο του προσκύνησε και ο Μακεδονομάχος Παύλος Μελάς, ενώ σώζεται μέχρι σήμερα στο χωρίο ο μαρμάρινος σταυρός που τοποθέτησαν οι αδερφές του.


 Η δημιουργία της λίμνης Σμοκόβου άλλαξε σημαντικά το φυσικό τοπίο. Επηρέασε θετικά την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και την επιχειρηματικότητα.. Το δάσος της Κτιμένης 50.000 στρέμματα περίπου, καλύπτεται από δρυς, πλατάνια, κέδρους, πρίνους και μουμαριές. Στην περιοχή υπάρχουν πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα.

 Υπό αξιοποίηση βρίσκεται η πηγή <<Μουτσιάρα>>, με εξαιρετική θέα προς τη λίμνη. Η κορυφή Ράχη ( 736 μ.υψ. ) χαρίζει άπλετη θέα στην οροσειρά της Πίνδου. Πηγή ζωής για τους κατοίκους της περιοχής αποτελεί το δάσος της Κτιμένης ( 50,000 στρμ.), που εκτείνεται στη Δ. λοφοσειρά της Όθρυος σε υψ. 350-750 μ. και είναι κατάφυτο με δρύες, πλατάνια, κέδρους, πρίνους, κουμαριές. Είναι συνδιακατεχόμενο απο τους κατοίκους και το Δημόσιο απο το 1881 και η πανίδα του θεωρείται υποβαθμισμένη. Χαρακτηριστικά γνωρίσματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής αποπνπέουν το πέτρινο μονότοξο γεφύρι του Δρανιτσιώτικου ποταμού στη θέση <<Μαντάνια>> ΒΔ> της Κάτω Κτιμένης, το δίτοξο γεφύρι στα Λουτρά και η καινούρια γέφυρα στο Φράγμα.

Αξίζει να επισκεφτεί κάποιος τις εκκλησίες της Ζωοδόζου Πηγής και την ανακαινισμένη της Αγ.Παρασκευής στην Ανω Κτημενη με ακουστικές ιδιότητες στην τοιχοποιία της.Ερείπια του ναού του Αη- Λια σώζονται στη θέση <<Νεοχώρι>> και το ιερό του ναού του Αγ.Γεωργίου. Η Κάτω Κτιμένη πανηγυρίζει της Ζωοδόχου Πηγής στην ομώνυμη εκκλησία, ενώ η Κάτω Κτιμένη της Αγ.Παρασκευής (26/07) με θρησκευτικές εκδηλώσεις, του Αγ.Γεωργίου και του Αγ.Αθανασίου. Στο χωρίο υπάρχει Πολιτιστικός Σύλλογος, Αγροτικός Σύλλογος, Αγροτικός Συνεταιρισμός και Δασικός Συνεταιρισμός

Δασικό σύμπλεγμα στα Ανατολ. Άγραφα από δρύες κοιτάζοντας ΒΔ. (Σμόκοβο –Ρεντίνα)

Στον οικ. ΄Ανω Κτιμένη (Δρανίστα)

Απ’ τον αρχαιολογικό χώρο της Άνω Κτιμένης (Δρανίστας)


Τεχνητή Λίμνη Σμοκόβου, μερική άποψη

 


Καρδιτσιώτικα Μασλάτια

Post a Comment

[blogger]

Author Name

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.