FBbox/https://www.facebook.com/KarditsiotikaMaslatia
Αν σας αρέσουν οι αναρτήσεις , ακολουθήστε στο facebook

 

Πατήστε 👉 Γυρίστε. στην Αρχική σελίδα

Παλιοί Περιβόητοι Μάγκες .. Ιστορίες μιας άλλης εποχής....

Τα δυο αδέλφια Κώστας και Σωτήρης, από τα Βουρλά της Σμύρνης, του ομώνυμου θρυλικού  λαϊκού κέντρου «Περιβόλας». Την δεκαετία του '50 και '60 το μαγαζί γνώρισε μεγάλες δόξες!. Τα αδέλφια Περιβόλα την δεκαετία του '30 υπήρξαν ξακουστά παλληκάρια, μάγκες της εποχής, θαρραλέοι και νταήδες (φυλακές κ.λ.π), παρέα με τον "Τρελάκια" Μάθεση, τον Βαγγέλη Βετούλα, τον "Μουστάκια" Μαρίνο Βογιατζή κ.α.

 Ο Κώστας Περιβόλας μπράβος -κάποιο φεγγάρι- με τον αδελφό του στην Tρούμπα του Πειραιά, λέγετε ότι πριν δείρει τον αντίπαλο του τον ρώταγε πρώτα: «Τι να σου σπάσω.. χέρι, πόδι, ή πλευρά;.».
 Τότε, δεκαετία '30 και '40 γινόντουσαν πολλά.. σκληρές εποχές. Ο Σωτήρης Περιβόλας είχε καταδικαστεί πάλες φορές εις θάνατον... « Πολλά του χρόνια τα πέρασε στη φυλακή και εξορία. Και οι δυο έκαναν εξορία.. Στο μπλόκο της Κοκκινιάς (1944) ο Κώστας Περιβόλας έσωσε πάνω από 10 παλικάρια αλλά όχι τον ανιψιό του...» (Μαρτυρίες από τον εγγονό του Κ. Περιβόλα)

Αφοί Περιβόλα, Κώστας και Σωτήρης(1932    

Το κέντρο διασκέδασης "Περιβόλας", στην Νίκαια (κοντά στον Άγιο Νικόλαο) στην οδό Παναγή Τσαλδάρη (πρώην οδός Οκτώ) -τότε ο κόσμος την έλεγε και οδός Φραγκοσυριανής, του Μάρκου!  Στην αρχή της λειτουργίας του, το 1927, ήταν καφενείο, ζυθοπωλείο -λεγόμενες ‘μπύρες’. Αρχικά εκεί εμφανίζονταν -σποραδικά- σμυρναίικες κομπανίες. Προς στα τέλη της δεκαετίας του '40 αρχίζει να παίρνει την μετέπειτα μορφή του (ταβέρνα) αποκτώντας φήμη με τα μπουζούκια του και την ωραία κουζίνα του!. Η κόρη του Κ. Περιβόλα (Ελένη Πιπίνη-Περιβόλα) τοποθετεί την πρώτη επιχείρηση του πατέρα της στην περίοδο του μεσοπολέμου γύρω στα 1927. Παρόμοια χρονολόγηση δίνεται για το κέντρο αυτό και από την Σμυρνιά τραγουδίστρια Αγγέλα Παπάζογλου. Επρόκειτο αρχικά για καφενείο και μετά για καφεζυθοπωλείο που στεγαζόταν σε πρόχειρη κατασκευή στο οικόπεδο, το οποίο είχε δοθεί στην οικογένεια ως προσφυγική αποζημίωση. Αργότερα, μετά τον πόλεμο λειτούργησε ως κέντρο διασκέδασης με ζωντανή μουσική.

 Στις αναζητήσεις για περισσότερες πληροφορίες των αδερφών Περιβόλα, αλλά και για το φημισμένο μαγαζί τους στην Νίκαια συγκεντρώσαμε κάποια στοιχεία..


~ Από ανάρτηση/κείμενο του Νίκου Πολυγένη [(fb), Βιβλιοπωλείο Πάτρα]:
 « Για τους αδελφούς Περιβόλα, που είχαν το ομώνυμο κέντρο στην Κοκκινιά. Ήταν δυο αδέλφια. Ο Κώστας, γεννημένος το 1903 και ο Σωτήρης, τρία-τέσσερα χρόνια μικρότερος. Είχαν δε και τρεις αδελφές. Ήταν παιδιά του Γιάννη Περιβόλα από τα Βουρλά και της Ελένης Τενεκίδου (της περιβόητης "Έλλης" του παλιού τραγουδιού, που όμως, δε αντιπροσωπεύει τα γεγονότα ως έγιναν και ούτε την ...αλήθεια!) Οι γονείς, χώρισαν πριν το '22 που η μάνα με τα παιδιά ήρθαν πρόσφυγες στην Κοκκινιά. Τα αγόρια μεγάλωσαν, άντρεψαν, και έγιναν υπολογίσιμοι παράγοντες στη μάγκικη ζωή του Πειραιά και ειδικά ο Σωτήρης, που ήταν πιο ρωμαλέος και πιο ''βαρύς'' τύπος.
 Το 1927 φτιάχνουν την ταβέρνα ΠΕΡΙΒΟΛΑΣ που στα μεταπολεμικά χρόνια έπαιξε σπουδαίο ρόλο για το λαϊκό τραγούδι και τους δημιουργούς του. Ο Σωτήρης, πριν τον πόλεμο ''έπεσε'' φυλακή για φόνο (δεν έχουμε συγκεκριμένη μαρτυρία, μόνο το ότι ''μπιστόλισε'' ..αντιβενιζελικό!) Είναι αλήθεια ότι τον φοβόντουσαν, σαν ..φονιά! Και τα δυο αδέλφια ήταν δημοκρατικών πεποιθήσεων, ενώ ο Σωτήρης πήρε μέρος ενεργά στην Εθνική Αντίσταση και τον βρίσκουμε το '47-'48 στις φυλακές Αίγινας, καταδικασμένο σε θάνατο! Και, στις 6-5-'48, τον βρίσκουμε στον κατάλογο προς εκτέλεση! Όμως, για καλή του τύχη χωρίσανε τους μελλοθάνατους σε δυο ομάδες και έπεσε στην δεύτερη, που θα εκτελούσαν την 7-5-'48. Έτσι πρόλαβε με ενέργειές του ο Κώστας, να πάει χαρτί του Υπουργείου για αναστολή εκτέλεσις. Έτσι σώθηκε! Έμεινε στο μαγαζί, σοβαρός, ήρεμος και ..προβληματισμένος! Το μαγαζί έκλεισε το 1968, κάπου εκεί, πέθανε και ο Σωτήρης, στα 62 του χρόνια. Ο Κώστας, πέθανε το 1983.
ΠΗΓΕΣ: α) Κ. Καπόπουλος: Αναμέναμε το θάνατο! β) Θεόδωρος Κοντάρας: επιστολή Ελένης Περιβόλα-Πιπίνη γ) Ότι θυμάμαι από τα παλιά, ο ..ίδιος!» *Πηγή/κείμενο Νίκος Πολυγένης (fb).


Οι παλιοί νταήδες του Πειραιά, γυαλισμένοι σενιαρισμένοι για μια αναμνηστική φωτογραφία, στις φυλακές της Αίγινας το 1932. Ποινικοί κρατούμενοι, καθιστοί (από αριστερά) Βαγγέλης Βετούλας, Μαρίνος Βογιατζής (Μουστάκιας), Σωτήρης Περιβόλας και όρθιοι, Κώστας Περιβόλας, Αργύρης Τζώρτζης και Νίκος Μάθεσης (Τρελάκιας). *Φυσικά μαζί τους και το (Αμερικάνικο) μπουλντόγκ του Μαρίνου!. **Ο Σωτήρης Περιβόλας και ο Βετούλας με πούρο στο χέρι. (Φωτογραφία μέσα από το βιβλίο του αξέχαστου και πρωτοπόρου ερευνητή ΗΛΙΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ).-


~ Μέσα από ανάρτηση/κείμενο του Μπάμπη Κ.Μώκου: «ΟΙ …ΠΕΝΤΕ ΜΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΠΕΡΑΙΑ! (Που δεν ήταν… πέντε!!!)», οπού κάνει αναφορά στο τραγούδι του Γιοβάν Τσαούς «σε ποιους αναφέρεται, ποιους αφορά και ποιοι ήταν αυτοί οι μάγκες;... Κι’αυτή η παρέα, μια αχώριστη παρέα στα μέσα και στα …έξω της μαγκιάς του Πειραιά, ήταν έξι (6):
1. Αργύρης Τζώρτζης, περιβόητος σαμανταντζής, λιγομίλητος …παραπαίδι, προστατευόμενος του μεγαλόμαγκα Νίκου Σκριβάνου, του φόβητρου του Πειραιά. Στέκι του η Πειραική, το Ξαβέρι και η Τρούμπα
.
2. Βαγγέλης Βετούλας, ο μυστήριος. Με σωματοδομή που φόβιζε και φίλους του ακόμη. Σύχναζε στον Κερατόπυργο (Κερατσίνι), παλιός… κοντραμπαντζής (λαθρέμπορος) στο λιμάνι και…νταραβεριντζής στη Δραπετσώνα και στα Βούρλα.



3. Νίκος Μάθεσης (ή Τρελλάκιας). Κουλουριώτης περίφημος μάγκας στην αγορά του Πειραιά. Για τον ίδιο φημολογείται ότι σε καυγά και παρεξήγηση έχωσε ένα πιρούνι στα …πισινά του Μάρκου του Βαμβακάρη. Βαρύς και εκδικητικός. Όταν δεν γουστάριζε κάποιον, έλεγε: «Κι’αυτουνού,του τά’χω…μαζεμένα!». Ο πατέρας του είχε ψαράδικο, αλλά λόγω του χαρακτήρα του ποτέ δεν ταίριασε με την οικογένειά του. Ο περιβόητος τρελλάκιας. Τραγούδι : «Ο Νίκος ο Τρελλάκιας» Αν.Δελιάς . Είχε φιλοξενηθεί δύο φορές στη στενή. Τη δεύτερη επειδή …πιστόλισε τον Στρίγκλα, περιβόητο μάγκα τη Φρεαττύδας. Προσωπικός φίλος, αδελφικός του Κώτσου του Κεφάλα, βαρύμαγκα στην Τρούμπα.

4. Μαρίνος Βογιαντζής (ή Μουστάκιας). Ο…ταξιντζής. Αχώριστος φίλος του Νικου Μάθεση. Μόνιμος στην Τρούμπα και τα Λεμονάδικα. Ογκώδης με παχύ μουστάκι και πάντα δίπλα του τον …Μούργο, τον αγαπημένο του σκύλο.



5 - 6. Κώστας και Σωτήρης Περιβόλας. Αδέλφια από τα Βουρλά της Σμύρνης. Χρόνια στην παρανομία, περιβόητοι νταήδες και …μαγαζατόροι. Μάνα τους Η Ελλη Τενεκίδου (η περιβόητη «Ελλη που θέλει σκότωμα θέλει καραμανιόλα, γιατί άφησε τον άντρα της και τα παιδιά της όλα…». Γνωστό ρεμπέτικο).
 (Εδώ η Έλλη αδικείται κατάφωρα από την θεματολογία του τραγουδιού. Η Έλλη δεν άφησε τον άνδρα της. Ο άντρας της ο Γιάννης ο Περιβόλας την εγκατέλειψε την ίδια, τους δυο γιους τους και τις τρεις θυγατέρες τους).
 Ο Κώστας, ήταν μεγαλόσωμο, θηρίο, που όταν τσακώνονταν ρώταγε τον… αντίπαλο τι ζημιά ήθελε πρώτα να του κάνει, από πού …ν’αρχισει. (να του σπάσει πρώτα, χέρι, κεφάλι η πλευρά!).
 Φήμες ήθελαν να σκοτώνεται πισώπλατα, μπαμπέσικα στην Αγιά Σοφιά ή στα Μανιάτικα του Πειραιά. Άλλες να ζει και τελικά να βασανίζεται από τον …κουκουλοφόρο καταδότη Πλυντζανόπουλο στο «Μπλόκο της Κοκκινιάς», καταφέρνοντας στο τέλος να διαφύγει, να κρυφτεί και να γλυτώσει την εκτέλεση.
Ο Σωτήρης, βαρύς, ιδιότροπος μάγκας, πουλασικλής (ψαχνόταν για τσακωμό, για καυγά), ήταν αυτός που πιστόλισε κάποιον στη Γέφυρα και για τούτο έκανε φυλακή στην Αίγινα. Αργότερα τα δυο αδέλφια άνοιξαν την. παραγκοταβέρνα «ΠΕΡΙΒΟΛΑΣ», ...

~Γνωστό το τραγούδι «Πάμε σε κέντρα κοσμικά» (του 1965) με την Πόλυ Πάνου: 
«…Πάμε στου "Τζίμη του Χονδρού" και στην "Τριάνα",
στου "Περιβόλα" κι’ από κεί στην "Μαντουμπάλα"…».
 Αυτοί ήταν οι «Πέντε μάγκες του Περαία» στο τραγούδι του Τσαούση που πάντως δεν ήταν πέντε , αλλά..έξη και ο σκύλος ο …μούργος επτά!
Κατά πως λέγαν οι παλιοί στον Πειραιά, γι’αυτούς γράφτηκε το σχετικό τραγούδι. Γι’αυτά τα…καλόπαιδα. που η αστυνομία τους είχε βγάλει και δεύτερο Βιβλιάριο Καταγραφής Ποινών, αφού το πρώτο είχε… γεμίσει!. Τόσο καλά παιδιά ήταν!…». [Απο Κείμενο του Μπάμπη Μώκου. 

 

Καρδιτσιώτικα Μασλάτια
Ετικετες:

Post a Comment

[blogger]

Author Name

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.