Αυτή είναι μια καλλιτεχνική εντύπωση της Κωνσταντινούπολης
Ο κύριος λόγος για τον οποίο η Βυζαντινή Αυτοκρατορία διήρκεσε σχεδόν 1000 χρόνια είναι επειδή ήταν απλώς αδύνατο να παραβιαστούν τα τείχη της Κωνσταντινούπολης μέχρι την έλευση του πυροβόλου πυρίτιδας.
Η Κωνσταντινούπολη είχε 3 στρώματα αμυντικών τειχών και μια μεγάλη τάφρο.
Διέθετε επίσης μια τεράστια αλυσίδα που προστάτευε τη μία πλευρά, έτσι ώστε τα εχθρικά πλοία να μην μπορούν απλώς να πλεύσουν και να τους επιτεθούν από το εκβολικό κόλπο που είναι γνωστό ως ο Κεράτιος Κόλπος.
Κάθε φορά που ήταν αριθμητικά λιγότεροι, οι Βυζαντινοί μπορούσαν απλώς να κρυφτούν μέσα στην πόλη τους μέχρι να περάσει η απειλή.
Μέσα στα τείχη ήταν απολύτως ασφαλή μέχρι που, το 1453, ο Τούρκος Σουλτάνος Μεχμέτ Β' αποφάσισε να κατασκευάσει το μεγαλύτερο κανόνι που είχε δει ποτέ ο κόσμος.
Ο σουλτανικός στρατός βομβάρδιζε την Κωνσταντινούπολη αδιάκοπα για εβδομάδες, μέχρι που κάποιος "άφησε κατά λάθος" τις εσωτερικές πύλες ξεκλείδωτες.
Μετά από αυτό, το παιχνίδι τελείωσε για τους Βυζαντινούς και για μια αυτοκρατορία που είχε διαρκέσει σχεδόν 1500 χρόνια.
ΕΚΔΙΔΩ:
Η Κωνσταντινούπολη όχι μόνο είχε αδιαπέραστα τείχη, αλλά διέθετε και τεράστιες υπόγειες δεξαμενές γλυκού νερού. Αυτές οι υπόγειες δεξαμενές γέμιζαν από πηγές στους γύρω λόφους μέσω υδραγωγείων και ήταν σε θέση να παρέχουν στην πόλη αρκετό γλυκό νερό για να αντέξει σχεδόν οποιαδήποτε πολιορκία.
Η Βασιλική Κινστέρνα (μία από τις πολλές υπόγειες δεξαμενές) πιστεύεται ότι έχει χωρητικότητα 80 εκατομμυρίων λίτρων γλυκού νερού.
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ 2:
Όπως ορθώς έχουν επισημάνει και άλλοι, το ελληνικό πυρ ήταν επίσης ουσιαστικό μέρος της αμυντικής στρατηγικής του Βυζαντινού Ναυτικού.

Το ελληνικό πυρ ήταν μια πολύ αποτελεσματική πρώιμη μορφή φλογοβόλου και χειροβομβίδας.