Αυτός είναι ο μεγαλύτερος Έλληνας πολεμιστής όλων των εποχών - Παρέμεινε αήττητος στο πεδίο της μάχης


 Στην ελληνική ιστορία, υπάρχουν πολλά άτομα που έγιναν ήρωες και άφησαν μια σημαντική κληρονομιά για τις ικανότητές τους στη μάχη, εμπνέοντας τις μελλοντικές γενιές και ασκώντας μεγάλη επιρροή.

Μία από αυτές τις μορφές, αν και θεωρείται περισσότερο μυθική παρά ιστορική, ήταν ο Αχιλλέας, ο πιο διάσημος ήρωας της Ιλιάδας του Ομήρου που ξεχωρίζει καθώς έγινε σύμβολο ηρωισμού και γενναιότητας, με τη φήμη του να εκτείνεται πέρα ​​από τα όρια του αρχαίου κόσμου.

Ο Αχιλλέας ήταν γιος του Πηλέα, βασιλιά των Μυρμιδόνων στη Φθία, και της Νηρηίδας Θέτιδας. Οι θεοί Δίας και Ποσειδώνας ανταγωνίζονταν για το χέρι της μέχρι που ένας χρησμός αποκάλυψε ότι θα γεννούσε έναν γιο καλύτερο και δυνατότερο από τον πατέρα του, γι' αυτό και σοφά επέλεξαν να τη δώσουν σε κάποιον άλλο. Σύμφωνα με τον μεταομηρικό μύθο, η Θέτιδα προσπάθησε να κάνει τον Αχιλλέα άτρωτο βουτώντας τον στα νερά της Στυγός (περιοχή των Αιγιάλειων Ορέων στην Αχαΐα), αλλά αρπάζοντάς τον από τη φτέρνα, τον άφησε ευάλωτο σε εκείνο το σημείο.

Γιατί ο Αχιλλέας θεωρείται ανίκητος στη μάχη;

Οι θεοί, βλέποντας ότι ο Αχιλλέας είχε σκοτώσει τόσους πολλούς, αποφάσισαν ότι ήταν ώρα να πεθάνει, έτσι ένα δηλητηριώδες βέλος από τον Πάρη, με κατεύθυνση τον θεό Απόλλωνα, τον χτύπησε στη φτέρνα, το μόνο ευάλωτο σημείο του, και τον σκότωσε. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, ο Αχιλλέας ερωτεύτηκε βαθιά μια από τις πριγκίπισσες των Τρώων, την Πολυξένη, και έτσι ζήτησε από τον Πρίαμο το χέρι της σε γάμο. Ο Πρίαμος ήταν πρόθυμος να το δώσει, επειδή αυτό θα σήμαινε το τέλος του πολέμου και θα αποκτούσε συμμαχία με τον μεγαλύτερο πολεμιστή στον κόσμο. Ωστόσο, ενώ ο Πρίαμος επιβλέπει τον ιδιωτικό γάμο της Πολυξένης και του Αχιλλέα, ο Πάρης, που θα έπρεπε να εγκαταλείψει την Ελένη αν ο Αχιλλέας παντρευόταν την αδερφή του, κρύβεται στους θάμνους και χτυπά τον Αχιλλέα με ένα θεϊκό βέλος, σκοτώνοντάς τον.

Και οι δύο εκδοχές συμφωνούν ότι ο δολοφόνος του ενήργησε ύπουλα και χωρίς αξιοπρέπεια, λόγω της κοινής αντίληψης ότι ο Πάρις ήταν δειλός και ανάξιος του αδελφού του, Έκτορα. Έτσι, δεν του αποδίδονται τιμές και πιστεύεται ότι ο Αχιλλέας παρέμεινε αήττητος στο πεδίο της μάχης. Μετά τον θάνατό του, οι Αχαιοί ανακάτεψαν τα οστά του με αυτά του Πατρόκλου και οργάνωσαν νεκρικούς αγώνες. Μετά τον θάνατό του, πηγές αναφέρουν ότι βρέθηκε παντρεμένος με την Ιφιγένεια στο Λευκό Νησί. Ο Όμηρος στην Οδύσσεια περιγράφει επίσης τη συνάντηση του Αχιλλέα και του Πατρόκλου στον Άδη.