FBbox/https://www.facebook.com/KarditsiotikaMaslatia
Αν σας αρέσουν οι αναρτήσεις , ακολουθήστε στο facebook

 

Πατήστε 👉 Γυρίστε. στην Αρχική σελίδα

Το σπάνιο ψάρι του νομού Καρδίτσας



Στα ορεινά του νομού Καρδίτσας και στα γάργαρα νερά των ποταμών συναντά ο επισκέπτης ένα από τα πιο σπάνια ψάρια της χώρας μας.


Με έναν απαιτητικό ταξιδιώτη θα μπορούσε να πεί κανείς πως μοιάζει η άγρια πέστροφα που συναντούμε στις ορεινές περιοχές του νομού Καρδίτσας. Της αρέσουν οι καθαροί και ειδυλλιακοί τόποι. Ζεί ψηλά, στις πηγές των ποταμών εκεί όπου τα νερά ρέουν με ορμή και η θερμοκρασία τους είναι χαμηλή όλες τις εποχές του χρόνου. Αυτοί οι πληθυσμοί των ψαριών της άγριας πέστροφας είναι που απειλούνται εξαιτίας της ρύπανσης και της παράνομης αλιείας. Στα συγκεκριμένα οικοσυστήματα μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο περιορισμένης κλίμακας ερασιτεχνικό ψάρεμα, με κίνητρο κυρίως την επαφή με τη φύση και το τοπίο. Αγαπημένα ποτάμια για την άγρια πέστροφα είναι ο Ταυρωπός (Μέγδοβας), ο Σαρανταπορίτης, ο Μπεσιώτης και ο Ασπροπόταμος που πηγάζουν από την Πίνδο. «Το σπάνιο αυτό ψάρι κινδυνεύει να εξαφανιστεί εξαιτίας των ακραίων μέσων που χρησιμοποιούν οι ψαράδες προκειμένου να πιάσουν πέστροφες», Χημικά όπως χλωρίνη ακόμα και μεθόδους με ρεύμα χρησιμοποιούν οι ψαράδες προκειμένου να αλιεύσουν αυτό το σπάνιο ψάρι, που ζεί μόνο στο νοτιότερο σημείο του νομού Καρδίτσας. Το ψάρεμα της πέστροφας προς εμπορική εκμετάλλευση απαγορεύεται όλο το χρόνο ενώ και για τους ερασιτέχνες ψαράδες απαγορεύεται την περίοδο της αναπαραγωγής, από την 1η Νοεμβρίου έως τις 15 Φεβρουαρίου στα ποτάμια. Τα ψάρια που πιάνονται πρέπει να είναι πάνω από 20 εκατοστά, διαφορετικά ο ψαράς πρέπει να τα αφήνει ξανά στο ποτάμι. Η ψαριά του δεν πρέπει να ξεπερνά συνολικά τα δύο (2) κιλά ή να αρκεστεί σε τρία (3) ψάρια ανεξαρτήτως βάρους και πρέπει να χρησιμοποιούν μόνο ένα αγκίστρι. Πρέπει  το Δασαρχείο να κανει φύλαξη, και  εμπλουτισμό των ποταμών με περισσότερα ψάρια και την ενεργοποίηση των κατοίκων, προκειμένου να περιοριστεί η λαθροαλιεία. Η νομοθεσία και σε αυτή την περίπτωση όπως της λαθροθηρίας είναι αυστηρή και οι νόμοι πρέπει να  εφαρμόζονται!.

  Ακολουθώντας τη ροή του ποταμού. 

Από τις πηγές της Πίνδου ακολουθώντας τη ροή των ποταμών προς το νότο βρίσκεται κανείς στον Ασπροπόταμο, σε ένα υπέροχο δασικό σύμπλεγμα. Η άγρια πέστροφα του Ασπροποτάμου είναι ένα πανέμορφο ψάρι με πορτοκαλί βούλες. Υπάρχουν βέβαια και άλλα δύο είδη πέστροφας, εκείνη με τις μαύρες βούλες και η καφέ, η οποία είναι μικρότερη και οι ντόπιοι την ονομάζουν παλιά πέστροφα. Ο Ταυρωπός (Μέγδοβας) και ο Μπεσιώτης  είναι από τα πιο καθαρά ποτάμια της χώρας μας. Στην περιοχή Μούχα υπάρχει υδροβιότοπος και η φύση ανταμοίβει απλόχερα τον κάθε επισκέπτη με τις ομορφιές της.  Όπως προαναφέρθηκε το ψάρεμα της πέστροφας είναι δύσκολο και καλό είναι να μη γίνεται καθώς τα συγκεκριμένα ψάρια τείνουν να εξαφανιστούν, η μόνη σίγουρη ψαριά είναι αυτή που γίνεται στα ιχθυοτροφεία της περιοχής. Πολλές ταβέρνες δίπλα σε ποτάμια έχουν ειδικευθεί σε αυτό το φαγητό και μάλιστα πιάνουν ψάρια ζωντανά τη στιγμή εκείνη από τις δεξαμενές που υπάρχουν. 

Καρδιτσιώτικα Μασλάτια

Post a Comment

[blogger]

Author Name

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.