FBbox/https://www.facebook.com/KarditsiotikaMaslatia
Αν σας αρέσουν οι αναρτήσεις , ακολουθήστε στο facebook

 

Πατήστε 👉 Γυρίστε. στην Αρχική σελίδα

Τι συμβαίνει όταν μια μύγα προσγειώνεται στο φαγητό σου;

 

Μετά από αυτά που διαβάζετε, μάλλον δεν θα αγγίξετε ποτέ εκείνο το φαγητό στο οποίο προσγειώθηκε μια μύγα...

Τα περισσότερα από τα  110.000 γνωστά είδη μυγών δεν έχουν δόντια, επομένως δεν μπορούν να μασήσουν στερεά τροφή. Τα στοματικά τους μέρη είναι σαν σπογγώδες καλαμάκι. Μόλις προσγειωθούν στο φαγητό,  απελευθερώνουν πεπτικά υγρά  για να υγροποιήσουν την στερεά τροφή  σε  προ-χωνεμένη, σούπα που μπορούν να καταπιούν.

Για να χωρέσει  περισσότερη τροφή στο στομάχι τους, μερικές μύγες προσπαθούν να μειώσουν τα υγρά αυτού που έχουν ήδη φάει. Κάνουν  εμετό  και το αναμασούν μετά από λίγο ,μόλις εξατμιστεί μέρος του νερού του εμετού , σε πιο συμπυκνωμένη μορφή .

Και κάνουν αυτή τη λειτουργία ακριβώς όταν προσγειώνονται στα μακαρόνια με σάλτσα  ή στη χοιρινή μπριζόλα σου.

Πέρα από την αηδία, αυτό που πρέπει να σας ανησυχεί περισσότερο όταν μια μύγα προσγειώνεται στο φαγητό σας δεν είναι ο εμετός της, αλλά τα μικρόβια που θα απελευθερώσει όταν έρθουν τα πόδια της σε επαφή με το φαγητό σας.

Μάλιστα, οι μύγες προσγειώνονται σε όλα, περιττώματα, πτώματα και γενικά σκουπίδια, με αποτέλεσμα να γίνονται ¨οχήματα" ακόμη και σοβαρών ασθενειών.

Αλλά και οι μύγες έχουν λόγο ύπαρξης. Εν τω μεταξύ αποτελούν τροφή για άλλα ζώα. Είναι μια σημαντική ομάδα επικονιαστών και πολλά φυτά χρειάζονται μύγες για να αναπαραχθούν.

Μερικές μύγες έχουν και ιατρικές χρήσεις. Για παράδειγμα, οι γιατροί χρησιμοποιούν σκνίπες, τη νεαρή, ανώριμη μορφή σκνίπων, για να αφαιρέσουν τον σάπιο ιστό στις πληγές. Τα σκουλήκια απελευθερώνουν αντιιικούς και αντιμικροβιακούς χυμούς και αυτοί έχουν βοηθήσει τους επιστήμονες να δημιουργήσουν νέες θεραπείες για λοιμώξεις.

Τέλος, βιοϊατρικοί επιστήμονες σε όλο τον κόσμο μελετούν μύγες  για να βρουν αίτια και θεραπείες για ασθένειες και γενετικές διαταραχές.

Καρδιτσιώτικα Μασλάτια
Ετικετες:

Post a Comment

[blogger]

Author Name

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.