FBbox/https://www.facebook.com/KarditsiotikaMaslatia
Αν σας αρέσουν οι αναρτήσεις , ακολουθήστε στο facebook

 

Πατήστε 👉 Γυρίστε. στην Αρχική σελίδα

Τα χωριά της Καρδίτσας (Βλάσι)



Το Βλάσι είναι ορεινό χωριό του νομού Καρδίτσας. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.060 μέτρων στις πλαγιές των Αγράφων και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Θεσσαλίας. Απέχει 57 χλμ από την Καρδίτσα και 27 χλμ. από το Μουζάκι Καρδίτσας.
Πάνω απ το Βλάσι υψώνεται περήφανα το Βουνό Καράβα, που έχει ύψος 2184 μέτρα. Ονομάστηκε έτσι γιατί αν το κοιτάξειs από μακρυά έχει σχήμα καραβιού. Οι θρύλοι όμως της περιοχής λένε πως στην κορυφή του στάθηκε το καράβι του Νώε..Η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η κτηνοτροφία λόγω των περίφημων θερινών λιβαδιών του χωριού. Από το χωριό αυτό κατάγεται η μεγάλη οικογένεια των Αλλαμαναίων που τόσες υπηρεσίες προσέφερε γενικότερα, αλλά και ειδικά στην Αργιθέα. Στην εκκλησία του χωριού αυτού φυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού ένα Άγιο Ποτήριο (δωδεκάορτον) μέγιστης αξίας σκαλιστό με εικονίδια και διακοσμημένο με πετράδια. Το άγιο αυτό ποτήριο το αγόρασαν ταξιδεμένοι Βλασιώτες που ξενητεύονταν τότε στη Βλαχιά (Ρουμανία). Όταν ο Γεώργιος Καραϊσκάκης το 1823 πρόβαλε αντίσταση στο Σκόνδρα Πασά και δεν κατόρθωσε να τον αναχαιτίσει, οι Τούρκοι έκαψαν το χωριό και το θρυλικό αυτό Άγιο Ποτήριο το πήρε ως λάφυρο ένας Τούρκος αξιωματικός από την Κωνσταντινούπολη
Λέγεται ότι του Τούρκου αυτού του πέθαιναν τα παιδιά συνέχεια και ότι η γυναίκα του συνεχώς ονειρευόταν ότι αν δεν επιστρέψουν πίσω το Άγιο αυτό ποτήριο, παιδί δεν θα χαρούν.
Τρομοκρατημένος τότε ο Τούρκος από τα όνειρα αυτά αποφάσισε να επιστρέψει το Ποτήριο και στη πρώτη ευκαιρία που βρήκε ξενητεμένους Βλασιώτες που περνούσαν από την Κωνσταντινούπολη τους το έδωσε και έτσι το Άγιο Ποτήριο ξαναγύρισε στο Βλάσι και στολίζει την εκκλησία του ως σήμερα
Σε μια πλαγιά του βουνού «Καράβα» των Αγράφων, όπου τα έλατα είναι πολύ στριμωγμένα, κοντά στο χωριό Βλάσι, εξοικονομείται λίγος χώρος για το μοναστήρι, που τιμάται στο Γενέθλιο της Θεοτόκου.
 
















πηγή-facebook
Καρδιτσιώτικα Μασλάτια

Post a Comment

[blogger]

Author Name

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.