FBbox/https://www.facebook.com/KarditsiotikaMaslatia
Αν σας αρέσουν οι αναρτήσεις , ακολουθήστε στο facebook

 

Πατήστε 👉 Γυρίστε. στην Αρχική σελίδα

Τα χωριά της Καρδίτσας (Καππαδοκικó-Κεμερλερ )






Το Καππαδοκικό  οικοδομήθηκε το 1926 από Έλληνες  πρόσφυγες (που ζούσαν  στη Καππαδοκία της  Μικράς Ασίας, την κοιτίδα του ελληνικού πολιτισμού), οι οποίοι ήρθαν το 1924 με την Συμφωνία Ανταλλαγής των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.


Ανεχώρησαν στις 29 Αυγούστου από το λιμάνι της Μερσίνας με το πλοίο που ονομάζονταν Αγ. Ιωάννης και μετά από ταξίδι 11 ημερών  
αποβιβάστηκαν στις 8 του Σεπτέμβρη του 1924 στο μικρό Νησάκι του Αγ.Γεωργίου της Σαλαμίνας ,απέναντι από το Πέραμα του Πειραιά. Ο αρχικός προορισμός  ήταν ο Βόλος, όπου και παρέμειναν εκεί ελάχιστοι. 


Οι υπόλοιποι που ήταν και η πλειονότητα , ανεχώρησαν για την Καρδίτσα. Αρκετός αριθμός μετέβη και στο έτοιμο χωριό θηριόπετρα της Αριδαίας που εγκατέλειψαν με την ανταλλαγή του πληθυσμού το 1924 οι Τούρκοι, ενώ μικρός αριθμός μετέβη στα Γιάννενα και στις Σέρρες. Οι Καππαδοκίτες της Καρδίτσας λοιπόν , ελάχιστοι προτίμησαν να μείνουν στην περιοχή ΚΕΜΕΡΛΕΡ (παλαιό τσιφλίκι Τούρκου Πασά Διοικητού της περιοχής), όπου υπήρχαν υποτυπώδη οικήματα χωρίς πόρτες και παράθυρα, ενώ οι περισσότεροι , προτίμησαν να πάνε και να μείνουν για δύο(2) χρόνια μέχρι να κατασκευαστεί το χωριό  στους Στρατώνες στη Καρδίτσα. 
Χτίστηκε ένα άμορφο χωριό, πλούσιο σε πράσινο και με πλατεία 10 στρεμμάτων!. Έχει δύο  ναούς, τον Αγίο Νικολάο και τη Ζωοδόχου πηγή.

Το Καππαδοκικó βρίσκεται 10 χιλιόμετρα από τους Σοφάδες, και 25 χιλιόμετρα από  την Καρδίτσα. 

Οι κάτοικοι  στην πλειονότητά τους ασχολούνται με τη Γεωργία. Στα περισσότερα από τα 12.000 στρέμματα που ανήκουν στο χωριό , καλλιεργούνται κυρίως βαμβάκι και σιτηρά .

Με την απογραφή  έχουν καταγραφεί  527 άνθρωποι, ενώ στους εκλογικούς καταλόγους είναι  πάνω από 650 εγγεγραμμένοι.

Το υψόμετρο είναι 120 μέτρα.







11





-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Αυθεντικά αντικείμενα απο Καππαδοκία στο Λαογραφικο Μουσείο του Καππαδοκικου






Πηγή facebook.

Καρδιτσιώτικα Μασλάτια

Post a Comment

[blogger]

Author Name

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.