FBbox/https://www.facebook.com/KarditsiotikaMaslatia
Αν σας αρέσουν οι αναρτήσεις , ακολουθήστε στο facebook

 

Πατήστε 👉 Γυρίστε. στην Αρχική σελίδα

9. Συγκλονιστικές αλήθειες από την Παγκόσμια αρχαία ιστορία. 😲

 

Η αρχαία ιστορία είναι γεμάτη εκπληκτικά επιτεύγματα και συναρπαστικούς πολιτισμούς, αλλά περιλαμβάνει επίσης μερικά σκοτεινά και ανησυχητικά γεγονότα. Από βάναυσες πρακτικές έως συγκλονιστικές τελετουργίες, το παρελθόν μπορεί να είναι εκπληκτικά ζοφερό. Εδώ είναι μερικά εκπληκτικά γεγονότα από την αρχαιότητα που μπορεί να σας σοκάρουν:

1. Οι βάναυσες τακτικές της Ασσυριακής Αυτοκρατορίας

Η Ασσυριακή Αυτοκρατορία ήταν γνωστή για την ισχυρή στρατιωτική της και τη σκληρή μεταχείριση των κρατουμένων. Οι Ασσύριοι βασιλιάδες συχνά διενεργούσαν μαζικές εκτελέσεις, καρφώματα και ρίψεις αιχμαλώτων.

Χρησιμοποίησαν επίσης ψυχολογικές τακτικές βάζοντας τα κεφάλια των ηττημένων εχθρών στα τείχη της πόλης και φτιάχνοντας σωρούς από κρανία ως προειδοποίηση.

2. Η ρωμαϊκή πρακτική της διαγραφής της μνήμης

Στην αρχαία Ρώμη, το damnatio memoriae ήταν η πρακτική της διαγραφής της μνήμης κάποιου από την ιστορία. Αυτό συνέβαινε συνήθως σε ντροπιασμένους αυτοκράτορες ή αξιωματούχους.

Τα ονόματά τους και οι εικόνες τους αφαιρέθηκαν από επιγραφές και μνημεία για να φαίνεται ότι δεν υπήρχαν ποτέ. Ήταν ένας τρόπος να τους τιμωρήσουν μετά θάνατον, διασφαλίζοντας ότι θα ξεχαστούν. Αυτή η πρακτική έδειξε πόσο σημαντική ήταν η φήμη και η τιμή στη ρωμαϊκή κοινωνία.

3. Εκπαίδευση στη Σπάρτη.

Η σπαρτιατική εκπαίδευση, που ονομαζόταν αγώγη , ήταν γνωστή ως εξαιρετικά σκληρή. Από νεαρή ηλικία, τα αγόρια της Σπάρτης έπρεπε να περάσουν από έντονη σωματική προπόνηση, αυστηρή πειθαρχία και μερικές φορές ακόμη και πείνα για να χτίσουν τη δύναμη και την αντοχή τους.

Τους έμαθαν επίσης να κλέβουν φαγητό, αλλά τιμωρούνταν αν τους έπιαναν, κάτι που τους βοήθησε να μάθουν πώς να είναι ύπουλοι και έξυπνοι. Τα αγόρια ζούσαν σε στρατόπεδα στρατιωτικού τύπου, χωρισμένα από τις οικογένειές τους, για να καλλιεργήσουν την πίστη στο κράτος. Μόνο οι πιο δυνατοί και πειθαρχημένοι θα επιζούσαν και θα εξελισσόταν σε Σπαρτιάτες πολεμιστές.

4. Η πρακτική της ανθρωποθυσίας των Αζτέκων

Οι Αζτέκοι έκαναν πολλές ανθρωποθυσίες ως μέρος των θρησκευτικών τους τελετών. Πίστευαν ότι αυτές οι θυσίες ήταν απαραίτητες για να κρατήσουν τους θεούς ευτυχισμένους και για να εξασφαλίσουν τη συνέχιση του κόσμου.

Τα θύματα, συχνά αιχμάλωτοι πολεμιστές ή σκλάβοι, περνούσαν από οδυνηρές τελετουργίες, όπως να αφαιρούσαν την καρδιά τους όσο ήταν ακόμα ζωντανοί. Αυτές οι τελετές γίνονταν συχνά στις κορυφές των πανύψηλων ναών, με μεγάλα πλήθη να παρακολουθούν από κάτω. Η αιματοχυσία θεωρήθηκε ως μια ζωτική προσφορά στους θεούς, που εξασφαλίζει καλές σοδειές και την ισορροπία της φύσης.

5. Οι ταραχές του Νίκα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας

Το 532 μ.Χ. ξέσπασαν στην Κωνσταντινούπολη οι ταραχές του Νίκα, που προκλήθηκαν από πολιτικές και κοινωνικές εντάσεις. Οι ταραχές κράτησαν αρκετές ημέρες, κατά τις οποίες χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Μεγάλο μέρος της πόλης καταστράφηκε και η βία σταμάτησε μόνο αφού ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός Α' διέταξε μια βάναυση καταστολή που άφησε χιλιάδες νεκρούς αντάρτες. Οι ταραχοποιοί είχαν αρχικά ως στόχο τα κτίρια και τις υποδομές της πόλης, οδηγώντας σε εκτεταμένο χάος και καταστροφή. Οι συνέπειες άφησαν διαρκή αντίκτυπο στην αρχιτεκτονική και την πολιτική της πόλης, αναδιαμορφώνοντας τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

6. Η μογγολική πολιορκία της Βαγδάτης

Το 1258, οι Μογγόλοι, με επικεφαλής τον Χουλέγκου Χαν, επιτέθηκαν και κατέλαβαν τη Βαγδάτη, η οποία ήταν τότε κέντρο πολιτισμού και μάθησης. Η πόλη καταστράφηκε εντελώς, και πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Λέγεται ότι ο ποταμός Τίγρης ήταν κόκκινος από το αίμα και ανεκτίμητα χειρόγραφα χάθηκαν όταν κάηκαν βιβλιοθήκες. Η καταστροφή σήμανε το τέλος της χρυσής εποχής της Βαγδάτης και οδήγησε σε σημαντική απώλεια γνώσης και πολιτισμού. Η πτώση της Βαγδάτης ήταν ένα σημαντικό πλήγμα για τον ισλαμικό κόσμο, που επηρέασε την πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη για αιώνες.

7. Οι τελετουργίες αιμοληψίας των Μάγια

Οι Μάγια ασκούσαν την αιμοληψία ως τρόπο λατρείας και επικοινωνίας με τους θεούς τους. Οι ευγενείς κόβονταν με αιχμηρές λεπίδες ή αγκάθια και πρόσφεραν το αίμα τους στους θεούς.

Πίστευαν ότι αυτό θα κρατούσε τους θεούς ευτυχισμένους και θα διατηρούσε την ισορροπία του σύμπαντος, αλλά τα τελετουργικά ήταν εξαιρετικά οδυνηρά και επικίνδυνα. Αυτές οι τελετές γίνονταν συχνά δημόσια, τονίζοντας τη θρησκευτική τους σημασία και την κοινωνική σημασία. Οι Μάγια χρησιμοποίησαν επίσης το αίμα για να δημιουργήσουν περίτεχνες προσφορές και τελετουργίες που θεωρήθηκε ότι εξασφάλιζαν την κοσμική αρμονία.

8. Η τιμωρία των Σουμερίων «παραποιητών»

Στο αρχαίο Σούμερ, οι άνθρωποι που διέπραξαν πλαστογραφία ή απάτη τιμωρούνταν αυστηρά. Οι πλαστογράφοι θα μπορούσαν να εκτελεστούν με καρφί ή να τους επιβληθούν άλλες σκληρές ποινές.

Αυτό έδειξε πόσο σοβαρά έπαιρναν οι Σουμέριοι την ειλικρίνεια και τη δικαιοσύνη στην κοινωνία τους. Οι αυστηρές ποινές είχαν σκοπό να αποτρέψουν άλλους από τη διάπραξη παρόμοιων εγκλημάτων και να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη στο εμπόριο και τις επιχειρήσεις. Η αυστηρότητα αυτών των τιμωριών αντανακλούσε την υψηλή αξία που αποδίδεται στην ακεραιότητα και την έννομη τάξη στον πολιτισμό των Σουμερίων.

9. Η ασσυριακή πολιορκία του Λαχές

Κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Λαχές από τους Ασσύριους το 701 π.Χ., οι Ασσύριοι χρησιμοποίησαν τον φόβο ως όπλο εναντίον των εχθρών τους. Κατασκεύασαν τεράστιες ράμπες για να διαπεράσουν τις άμυνες της πόλης και έφτιαξαν σκαλίσματα που έδειχναν τη βάναυση μεταχείριση των αιχμαλώτων, όπως το πασάλειμμα και τον αποκεφαλισμό, για να τρομάξουν άλλες πόλεις να παραδοθούν.

Αυτές οι γραφικές απεικονίσεις εμφανίζονταν σε περίοπτη θέση για να εκφοβίσουν κάθε πόλη που θα μπορούσε να αντισταθεί στην ασσυριακή κυριαρχία. Ο ψυχολογικός αντίκτυπος αυτών των εικόνων ήταν τόσο κρίσιμος όσο και η στρατιωτική τους τακτική για τη διασφάλιση της κυριαρχίας τους.


Καρδιτσιώτικα Μασλάτια
Ετικετες:

Post a Comment

[blogger]

Author Name

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.