FBbox/https://www.facebook.com/KarditsiotikaMaslatia
Αν σας αρέσουν οι αναρτήσεις , ακολουθήστε στο facebook

 

Πατήστε 👉 Γυρίστε. στην Αρχική σελίδα

ΨΗΓΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟ ΠΑΖΑΡΑΚΙ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ & ΚΑΙ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΣΑΡΔΑΚΙ





Στα " Άσπρα Λιθάρια " της Νευρόπολης του νομού Καρδίτσας, πριν από πολλά χρόνια, τότε που το οροπέδιο της Νευρόπολης δεν είχε κατακλυστεί από τα νερά της λίμνης Πλαστήρα, γινόταν το περίφημο " παζαράκι " των Αγράφων.

Εκεί αντάμωναν οι τσελιγκάδες της περιοχής, κάθε χρόνο στις 5 Σεπτεμβρίου, όχι μόνο για να ψωνίσουν ή να πουλήσουν κάτι, αλλά κυρίως για να ψυχαγωγηθούν και να ανταμώσουν τα συγγενικά τους πρόσωπα.
Το Τσαρδάκι Νευρόπολης, είναι μια τοποθεσία στα "Άσπρα Λιθάρια" κοντά στο Μοναστήρι της Κορώνας.
Η λέξη τσαρδάκι είναι αλβανική και σημαίνει ένα πρόχειρο στέγαστρο.
Ένα τέτοιο τσαρδάκι σκέπαζε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, μια παλιά βρυσούλα, στην περιοχή που και σήμερα έχει το ίδιο όνομα.
Στο τσαρδάκι αυτό, συγκεντρώνονταν οι πρόκριτοι των χωριών των Αγράφων καθώς και εκπρόσωποι της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Συζητούσαν και έπαιρναν διάφορες αποφάσεις για πολλά θέματα.
Οι αποφάσεις που έπαιρναν σ' αυτό το ιστορικό τσαρδάκι, στέλνονταν στην Κωνσταντινούπολη για να εγκριθούν από τον Σουλτάνο.
Η σύναξη αυτή προβλέπονταν από τη Συνθήκη του Ταμασίου, που έγινε το 1525 μ.Χ στο χωριό Ταμάσι ( Τσιαμάσι ), στη σημερινή Ανάβρα.
Στο μέρος αυτό που ορίστηκε από την παραπάνω συνθήκη ως τόπος συνάντησης Αγραφιωτών προκρίτων και Τούρκων αξιωματούχων, δεν υπήρχαν καθόλου οικήματα. Ήταν ένας ξέφωτος τόπος.
Η τουρκική Διοίκηση για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα στέγης, κατασκεύασε εκεί ένα τσαρδάκι, το οποίο είχε το σχήμα ομπρέλας και στηρίζονταν σε τέσσερις ξύλινους στύλους.
Οι συγκεντρώσεις αυτές των προκρίτων και των εκπροσώπων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας συνεχίστηκαν έως τα τέλη του 18ου αιώνα.
Πηγή- facebook - Πέτρος Παπασταθόπουλος
Καρδιτσιώτικα Μασλάτια
Ετικετες:

Post a Comment

[blogger]

Author Name

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.